Pare o simplă răceală, dar nu e: VSR, inamicul de sezon

De Lumea Femeilor, pe

VSR: virusul sinciţial respirator. Bântuie în perioada rece – octombrie-martie – şi ţinta lui predilectă sunt copiii până în doi ani. Simptomele – febră moderată, nas înfundat, tuse – te-ar duce cu gândul la o răceală.
Dar la mijloc poate fi o complicaţie respiratorie gravă
A  început sezonul pentru profilaxia infecţiei cu VSR – un virus cunoscut insuficient la noi, până acum, şi care provoacă infecţii acute ale aparatului respirator. VSR este cea mai cunoscută cauză a bronşiolitelor şi pneumoniilor în primul an de viaţă. Afectează aproape toţi copiii până la vârsta de doi ani şi, cu predilecţie, pe cei născuţi prematur (cauze: imaturitatea pulmonară şi nivelul scăzut de anticorpi). În lipsa tratamentului medical, şansele de supravieţuire sunt minime.

Mai rău decât gripa

VSR este incomparabil mai contagios şi mai periculos decât virusul gripal – spune Asociaţia de Neonatologie din România – şi provoacă, la nivel mondial, mai multe decese. Infecţia este foarte contagioasă (se transmite prin contact direct cu secreţiile infectante, prin aerosoli şi prin obiectele contaminate). În secreţiile nazale ale copilului, ajunse pe pe blatul din bucătărie, virusul rămâne infecţios timp de 6 ore. Iar pe îmbrăcăminte şi pe şerveţele din hârtie “supravieţuieşte” 30 de minute!

Cifre alarmante în lume…

Până la 90% din spitalizările copiilor pentru bronşiolită şi până la 50% din spitalizările pentru pneumonii pe timp de iarnă sunt consecinţele VSR. Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că cca 460.000 de copii mor anual din cauza acestei infecţii şi a complicaţiilor ei.

… şi la noi

În România, indicele prematurităţii este ridicat: 9.831 prematuri la 214.728 de nou născuţi, în 2007. Între 30 şi 70% dintre nou-născuţii infectaţi cu VSR fac pneumonie sau bronşiolită (ceea ce înseamnă că boala avansează către căile aeriene inferioare). Pe termen lung, pot apărea bronhopneumonii obstructive de tipul astmului. Ceea ce implică şi costuri uriaşe, şi multă sufe-rinţă. Ambele pot fi prevenite!
Foto: Northfoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter