Sexul, cel mai bun antidepresiv

De Erika Chivu, pe

Cu 40% a crescut numărul celor afectaţi de depresii, datorită situaţiei financiare din ultimul an. Din fericire cel mai eficient medicament este şi cel mai plăcut: sexul.
Motivul este stresul la care suntem supuşi zi de zi: situaţia economică tot mai proastă, ameninţarea somajului, lipsa locurilor de muncă şi lipsa perspectivelor, în general. Acest stres ne aduce mai aproape de tulburările anxios-depresive, chiar dacă suntem perfect sănătoşi din punct de vedere psihic.

Tulburările anxios-depresive sunt dificil de recunoscut, ne avertizează specialiştii Fundatiei Ana Aslan, şi, adesea sunt confundate cu afecţiunile cardiace pentru că au simptome asemănătoare: senzaţie de sufocare, senzaţie de căldură în urechi şi abdomen. La acestea se adaugă, ca simptome ale depresiei, scăderea libidoului, insomnia şi tulburările de alimentaţie care tind fie către bulimie, fie către anorexie.

Cel mai afectate de depresie sunt femeile aflate în jurul vârstei de 44 de ani. Potrivit studiului, sunt mai fericite persoanele între 20 şi 40 de ani, dar şi cele care au depăşit 50 de ani. Între 40 şi 50 de ani, este o vârstă critică. „Începem să ne analizăm viaţa şi să observăm că foarte multe dintre aşteptările noastre de la 25 şi 30 de ani nu s-au împlinit” explică reprezentanţii Fundaţiei Ana Aslan.  Femeile sunt mai expuse riscului de a face depresii, fiind afectate într-un procent de trei ori mai mare decât bărbaţii.

După atâtea statistici îngrijorătoare, primim şi o veste bună. Cel mai eficient medicament anti-depresiv este unul pe cât de natural pe atât de plăcut: sexul.

„Sexul determină procese biochimice puternice şi diverse în organismul uman. Sexul stimulează producerea de hormoni care produc plăcere (dopamină) şi care binedispun (serotonină). Actul sexual produce şi endorfină, numit hormon al fericirii. Din cauza acestor substanţe eliberate, sexul este considerat cel mai bun antidepresiv şi calmant”, spun medicii de la Ana Aslan.

În afara de sex, depresia poate fi combătută prin muzică, mai multă încredere în sine, şi printr-o dietă echilibrată care să conţină pâine, banane, ciocolată, lapte, peşte şi zahăr. Dacă nu funcţionează nimic te pot ajuta calmantele prescrise de medic.

Depresia ar putea să pară o problemă minoră celor care nu o cunosc, însă afecţiunea poate să meargă până la sinucidere. „Din cele 60.000 de sinucideri înregistrate anual în Europa, 90% au drept cauză o tulburare mentală”, informează fundaţia Ana Aslan.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter