Cum să scapi de griji şi anxietate

De Erika Chivu, pe Ultimul update Vineri, 03 iunie 2016, 12:09

În vacanţă ar trebui să te relaxezi şi să scapi de orice grijă. Dar dacă eşti o personalitate anxioasă, vacanţa e, din contră, o sursă de griji, majoritatea nefondate. Află cum să le alungi!
A-ţi face griji poate fi un lucru pozitiv atunci când te motivează să cauţi soluţii pentru rezolvarea unei probleme. Din păcate nu toate problemele pot fi rezolvate sau anticipate.

Dacă te gândeşti tot timpul la problemele care ar putea apărea, dacă ai în cap numai scenarii pesimiste, a-ţi face griji devine un lucru negativ care nu te lasă să te bucuri de vacanţă şi de viată, în general. Grijile exagerate nu te motivează şi nu sunt productive, în schimb, îţi hrănesc anxietatea.

De ce îţi faci griji tot timpul?

Cum pot unii să fie veseli şi liniştiţi când au o mulţime de probleme pe cap, iar alţii sunt anxioşi şi plini de griji fără niciun motiv? Totul ţine de personalitatea fiecăruia, unii din noi fiind mai predispusi „grijilor cronice”.

Acestea sunt asociate cu perfecţionismul şi teama de eşec. Persoanele anxioase în general au tendinţa să vadă totul în alb si negru, fără să accepte calea de mijloc – „dacă nu mi-a ieşit perfect înseamnă că am dat greş” – şi să generalizeze pornind de la o singură experienţă negativă – dacă ieri am avut probleme înseamnă că şi azi o să am.

Alte obiceiuri care măresc grijile şi anxietatea

Dacă ai o personalitate anxioasă – „panicoasă”, cum spunem noi – ai de asemenea tendinţa să tragi concluzii pripite fără a deţine toate informaţiile necesare, te concentrezi mai mult pe lucrurile negative decât pe cele pozitive, creezi scenarii pesimiste când nu e cazul şi te învinuieşti pentru lucruri care nu depind de tine.

Toate aceste moduri de a gândi nu te ajută să rezolvi probleme. În schimb, îţi măresc anxietatea, care poate ajunge până la punctul în care să declanşeze simptome fizice: palpitaţii, greaţă, oboseală, respiraţie dificilă, dureri de cap şi stomac, etc.

Cum alungi grijile excesive

Acceptă faptul că nu poţi anticipa totul. În general, „îngrijoraţii cronici” nu pot tolera incertitudinea, îndoielile şi trebuie să ştie cu siguranţă tot ce urmează să se întâmple. Grijile şi scenariile negative pe care le construiesc îi ajută să fie pregătiţi pentru ce e mai rău. Sau aşa cred ei. Dacă te gândeşti la toate lucrurile care ar putea merge rău nu îţi faci viaţa mai predictibilă sau mai uşoara, ci din contră. Poate că te simţi mai în siguranţă când îţi faci griji, însă e doar o iluzie. Caută să accepţi faptul că viaţa este impredictibilă şi tocmai acesta e farmecul ei.

în loc să te gândeşti continuu la lucrurile care te îngrijoarează, ia o pauză şi gândeşte-te la fiecare pe rând. Urmează să pleci în vacanţă? Pune pe hârtie toate grijile legate de aceasta, apoi ia-le pe rând şi analizeaza-le în mod raţional – care sunt şansele să se întâmple lucrul X, ce i-ai spune unui prieten care are această grijă, care e cel mai rău lucru care se poate întâmpla, etc? Vei vedea că majoritatea grijilor tale sunt nefondate.

Nu uita ca felul cum te porţi cu trupul tău are urmări şi în plan psihic. De pildă, sportul te ajută să te relaxezi şi este un excelent medicament anti anxietate. În timp ce cofeina, alcoolul, nicotina şi excesul de zahăr îţi măresc anxietatea, îţi dau insomnii şi pot provoca atacuri de panică.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter