Sănătate: Vezi cum se reface flora intestinală?

De Libertatea pentru femei, pe

Atenție! Dezechilibrul florei intestinale nu doare, dar ne face vulnerabili în fața bolilor.
Senzație de balonare, diaree, constipație, dureri de burtă, gaze intestinale, miros neplăcut al respirației sau al pielii, mâncărimi, eczeme… Cam la astfel de neplăceri ne putem aștepta în urma dezechilibrelor tractului digestiv. De obicei, problemele apar după tratamentele cu antibiotice ori cu medicamente împotriva infecțiilor. Însă nici alimentația necorespunzătoare nu e străină de distrugerea bacteriilor „prietenoase”, care contribuie cu succes la buna funcționare a organismului.

Bacteriile mor, imunitatea scade

Înainte de a ne trata, e bine să știm de ce o facem. Flora bacteriană sau microbiană se formează încă din primele clipe de viață. Și are un rol decisiv în reglarea funcțiilor organismului, căci ajută la digestie și acționează ca un scut în fața agenților dăunători, „alege” substanțele hrănitoare, vitaminele și mineralele, stimulează imunitatea.
Stresul, tratamentele luate fără recomandarea medicilor de specialitate, mâncarea plină de chimicale contribuie la distrugerea florei intestinale. De aceea, măcar periodic, ar trebui să intervenim cu ceva pentru a o reface, pentru a o regla, atât cantitativ, cât și calitativ. Altminteri, riscăm să ne îmbolnăvim grav. Dat fiind că e o afecțiune care nu doare, dezechilibrul aparatului digestiv nu trebuie ignorat.
Dacă suferi de constipație, diaree, dureri de burtă, balonare, lipsă de calciu severă, sângerări anormale, tulburări de vedere, anemie, dacă ți se umflă mâinile sau picioarele sau remarci o scădere bruscă, fără motiv, în greutate, trebuie să dai fuga la medic. Laxativele, antibioticele, citostaticele, intervențiile chirurgicale, hrana din conserve consumată timp îndelungat, regimurile alimentare drastice, grăsimile, fumatul, alcoolul, dulciurile, stresul prelungit sunt numai câteva dintre cauzele declanșării dezechilibrelor intestinale.

Cine te ajută

Cele mai recente studii ale specialiștilor au arătat că cele două tipuri de bacterii necesare refacerii florei intestinale sunt Lactobacillus și Bifidobacterium, așa-numitele probiotice. Deși multe companii se laudă
că sunt autoarele celui mai bun, eficient, natural produs menit să refacă flora microbiană distrusă, nu contează sursa de proveniență a acestor bacterii, ci prezența lor în intestine. Astfel, e bine de știut că aceste bacterii „bune” se găsesc în anumite alimente, cum ar fi  berea, băuturile naturale fermentate, precum vinul, cidrul, socata, pâinea preparată în casă, cu drojdie, varza, castraveții, ciocolata. Tot printre aliații de nădejde se numără și prebioticele, substanțe provenind din fibrele alimentare, care stimulează digestia și dezvoltarea bacteriilor prietenoase. Acestea se găsesc în cereale, în semințele de in, în fructe și legume. În anumite situații, suplimentele cu probiotice și prebiotice din farmacii sunt de luat în considerare. Studiile de laborator au demonstrat că aceste bacterii benefice inhibă chiar și tumorile de ficat, de colon, ale vezicii urinare și ale glandelor mamare, scad riscul alergiilor, reduc nivelul colesterolului.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter