Sănătate psihică: Scapă de nervi cu ajutorul plantelor

De Libertatea pentru femei, pe

Ai atâtea treburi și nu ști ce să faci mai întâi? Simți că stresul te dărâmă? Nu mai este așa de ușor să cumperi de la farmacie calmante fără rețetă, dar nici nu e nevoie. Există plante care te pot ajuta și nu au efecte secundare.
Păducelul, lavanda, ciuboţica-cucului, talpa-gâştii şi teiul au un efect liniștitor asupra psihicului. Sunt bune şi pentru afecţiunile cardiace pe fond nervos. Se pot folosi sub formă de infuzie sau de tinctură.

►Echilibru psihic cu un cocteil de plante

Dacă se face o combinație de tincturi din plantele de mai sus (se ia câte o linguriță în puțină apă la nevoie, nu mai mult de trei lingurițe pe zi), acţiunea preparatului va fi vasodilatatoare, ajutând sângele să circule mai bine. Are și efect sedativ asupra sistemului nervos. Se mai recomandă siropul de cătină, dimineaţa şi la prânz. Se ia după gust, diluat cu apă. Este un foarte bun energizant și combate stările de nervozitate. Persoanele care beau zilnic acest sirop au o stare de optimism şi echilibru psihic.

►Valeriana, împotriva anxietății

Este cel mai potrivit remediu împotriva anxietății și are acțiune sedativă asupra întregului sistem nervos. Mai are proprietatea de a calma palpitațiile la inimă și crampele la stomac și este recomandată în problemele cardiace sau gastrice pe fond nervos. Se poate face infuzie dintr-o linguriță de rădăcină măcinată la o cană cu apă fierbinte. Se bea treptat, în cursul unei zile, sau seara, la culcare. Se mai ia sub formă de tinctură, timp de trei săptămâni, câte o linguriță amestecată în puțină apă, de trei-patru ori pe zi. Seara, se ia cu o jumătate de oră înainte de culcare. Are și calități de somnifer, fără a avea efectele secundare ale medicamentelor de sinteză. Dacă urmează să conduci un autoturism sau să lucrezi cu mașini, nu folosi produse pe bază de valeriană cu cel puțin o oră înainte.

FLOAREA PASIUNII, ANTISTRES GARANTAT

Se mai numește și passiflora. Are o floare deosebită și dă fructe comestibile. Substanțele pe care acestea le conțin au efect de calmant al stărilor nervoase (angoase, stări de agitație, isterii, palpitații). Ajută și la tratarea tulburărilor date de menopauză, sindromul premenstrual și în afecţiunile gastro-intestinale de natură nervoasă. Este antispasmodic, cu un efect bun împotriva astmului, fără a pune în pericol bolnavul, sedându-l prea mult.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter