Cum îţi afectează sănătatea poziţia în care dormi

De Erika Chivu, pe

Când vine vorba de frumuseţe şi sănătate, contează nu doar cât dormi, ci şi în ce poziţie dormi. Află cât de indicată este poziţia în care te odihneşti tu.
Ne petrecem o treime din viaţă dormind, iar 95% dintre noi dorm mereu în aceeaşi poziţie, anunţă Daily Mail. Aşa se face că, în timp, te poţi alege cu probleme de sănătate din cauza… somnului. Pe de altă parte, unele boli pot fi ameliorate dacă dormi într-o poziţie potrivita.

Pe spate

Când dormi întinsă pe spate greutatea este distribuită uniform pe toată suprafaţa corpului, astfel că nu există zone care să fie suprasolicitate. Este un lucru bun pentru articulaţii, deci această poziţie este indicată celor care suferă de artrită sau alte boli reumatice.

Pe de altă parte, poziţia pe spate nu este indicată celor care sforăie. Muşchii gâtului sunt relaxaţi şi „atârnă” din cauza gravitaţiei, ceea ce face ca gâtul să devină mai îngust, deci sforăitul este mai pronunţat. Din acelaşi motiv pot apărea sindromul de apnee în somn şi crizele de astm.

De asemenea, s-a constat că cei care dorm pe spate au un nivel mai mic al oxigenului în sânge ceea ce este periculos dacă suferi de boli cardiace.

Pe o parte

Dacă ai probleme digestive, de exemplu reflux gastro-esofagian sau indigestie, este bine să dormi pe partea stângă.

Însă această poziţie trebuie adoptată doar la nevoie pentru că favorizează apariţia ridurilor. Atunci când dormi pe o parte, fie stânga, fie dreapta, se adâncesc ridurile nazolabiale, care merg de la colţul nasului până la colţul gurii.

Dacă obişnuieşti să dormi numai pe o anumită parte, este posibil să observi că şanţul nazolabial de pe partea respectiva este mai adânc decât celălalt.

Poziţia fetală

Dacă dormi pe o parte cu genunchii aduşi spre piept îţi protejezi coloana vertebrală. Când ai spatele curbat vertebrele au ocazia să-şi revină după presiunea la care sunt supuse în timpul zilei, din cauza gravitaţiei.

Totuşi, trebuie să ai grijă ca gâtul şi capul să fie la acelaşi nivel cu restul corpului. Dacă ai o pernă prea înaltă sau prea joasă te vei trezi cu dureri de ceafă şi de cap. Perna ideală ar trebui să umple perfect spaţiul dintre cap şi umăr. De asemenea, controlează poziţia şoldurilor. Dacă acestea sunt rotite, spatele nu mai este protejat.

Pe burtă

Este poziţia ideală pentru cei care sforăie fiindcă muşchii gâtului nu mai atârnă din cauza gravitaţiei, iar căile aeriene rămân deschise. În schimb, dacă problema ta este scrâşnitul din dinţi, ar trebui să adopţi altă poziţie de dormit – când stai pe burtă, dinţii de jos suportă o presiune mai mare şi se deteriorează mai repede.

În plus, când dormi cu faţa în jos, ţii gâtul întors spre una din părţi, ceea ce îţi poate da dureri de ceafă şi cap. Dacă nu ai o pernă potrivită s-ar putea să ţii gâtul prea sus sau prea jos, ceea ce face ca vertebrele să apese pe nervi. Poţi să te trezeşti cu mâinile amorţite sau cu furnicături.

Ca să nu ai probleme, dormi pe o saltea care ia forma corpului sau pune-ţi sub tine o pernă mare care să ajunga de la abdomen până la umeri.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter