Sănătate: Medicul te învaţă cum poţi scăpa de mirosul neplăcut al gurii

De Libertatea pentru femei, pe

Mirosul neplăcut al gurii nu este doar o problemă de sănătate, dar și una socială. Îţi va fi mai greu să te apropii de oameni, să discuți cu vecinii sau cu colegii, nu mai vorbim de partener, de care te poţi îndepărta doar pentru atâta lucru.

Dr. Liana Comșa, medic primar în medicină generală, cu competențe în homeopatie şi acupunctură, ne-a explicat de ce apare această problemă şi ne-a dat recomandări în ceea ce priveşte alimentaţia şi preparatele care ne ajută să scăpăm de mirosul neplăcut.

► Cauzele halenei

În primul rând, ţine cont că respiraţia urât mirositoare este cauzată, de obicei, de o afecţiune care trebuie diagnosticată şi tratată. Dieta dezechilibrată, digestia defectuoasă, asimilarea proastă a alimentelor, probleme ale metabolismului, constipaţia favorizează acumularea reziduurilor alimentare şi formarea florei bacteriene toxice.
Organismul încearcă să o elimine prin piele sau prin respirație. Astfel, poate să apară halena. O altă cauză poate fi igiena deficitară a cavităţii bucale, îngrijirea insuficientă a corpului, afecţiuni stomatologice netratate, stres, anxietate, infecţii ale faringelui, amigdalelor şi sinusurilor, afecţiuni cronice ale ficatului etc.

► Alimentaţie sănătoasă

Pentru a beneficia de o respiraţie proaspătă, e importantă și alimentaţia. Evită carnea roşie, grăsimile, prăjelile, dulciurile concentrate, alcoolul, tutunul, băuturile carbogazoase. În general, se recomandă o dietă săracă în proteine. În schimb, alimentaţia ta trebuie să conțină multe fructe şi legume proaspete, salate, iaurt, chefir și tofu, pentru a îmbunătăţi activitatea florei intestinale. Ţine minte că porţiile trebuie să fie mici, iar alimentele bine mestecate.

► Leacuri vechi şi noi

Bea în fiecare zi unul-două pahare de suc natural preparat din părţi egale de măr, morcov și lămâie, împreună cu o linguriţă de seminţe de in, care se înghite. Aceasta va ajuta la detoxifierea intestinului gros. Mai poți lua capsule cu lactobacilus acidofilus sau cu usturoi, propolis, vitamina C cu bioflavonoide, zinc. Cei care se constipă pot folosi laxative ușoare și preparate cu enzime digestive. Acupunctura şi homeopatia pot fi elemente benefice pentru a completa şi ajuta tratamentul acestor afecţiuni.

IGIENA, FACTOR IMPORTANT

„Recomand un consult stomatologic de rutină de două-trei ori pe an, pentru a preveni afecţiunile. De asemenea, igiena corectă a gurii este absolut necesară. Spală-te regulat pe dinţi (preferabil după fiecare masă; curăţă şi limba, şi obrajii pentru îndepărtarea florei bacteriene), foloseşte periajul interdentar sau ața dentară. Apoi, este absolut necesar să-ţi tratezi cariile şi diferitele boli cronice, mai ales cele digestive.”

Iata şi câteva soluţii naturiste pentru eliminarea mirosului neplăcut.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter