Tot ce trebuie să ştii despre igiena intimă

De Libertatea pentru femei, pe

Sănătatea zonei intime e strâns legată de igienă. Cu toate acestea, o protecție în exces poate face mai mult rău decât bine. În anumite perioade, însă, numai o îngrijire riguroasă ține departe problemele și neplăcerile.

Ingiena intimă, zi de zi

Medicii recomandă o singură spălare pe zi, de preferat cu un gel intim special, cu pH neutru (între 4,5 și 5,5). De asemenea, e bine să speli zona după fiecare scaun, însă, în cazul în care nu poți face acest lucru, șervețelele intime pot fi soluția de rezervă. Totuși, nu exagera cu folosirea lor ori a sprayurilor intime. Igiena e importantă, însă ține minte că spălatul în execes poate dezechilibra flora vaginală, ce ajută la protejarea zonei și prevenirea infecțiilor.
Spală-te pe mâini atât înainte, cât și după ce ai folosit toaleta și nu purta zilnic lenjerie foarte strâmtă ori tanga, din material sintetic. Absorbantele de zi sporesc senzația de prospețime și confort, în special în zilele călduroase.

Când ai nevoie de spălături vaginale

Pentru că vaginul are capacitatea de a se autocurăța, spălăturile vaginale nu trebuie folosite ca o alternativă la toaleta zilnică obișnuită. Se folosesc numai la recomandarea medicului, ca variantă ajutătoare în tratamentul diferitelor infecții. Spălăturile repetate pot distruge flora bacteriană, pot crea un dezechilibru al pH-ului vaginal, și, implicit, un mediu proprice înmulțirii bacteriilor.
Spălăturile vaginale – sănătoase sau nu?

Igiena intimă în timpul menstruației

Acum, igiena intimă trebuie să fie și mai riguroasă. Fă două dușuri pe zi, dimineața și seara, ca să menții zona curată și să previi înmulțirea bacteriilor. Mulți medici ginecologi recomandă folosirea absorbantelor în locul tampoanelor interne, care pot crea un mediu favorabil dezvoltării bacteriilor și, de asemenea, schimbarea acestora după 4 ore. Spălăturile vaginale trebuie evitate, iar toaleta locală redusă numai la spălarea externă în timpul dușului, cu un gel intim. Cum riscul apariției infecțiilor vaginale e mai crescut în această perioadă, evită folosirea șerveţelelor parfumate, mersul la ștrand și contactul sexual.

Igiena intimă în perioada sarcinii

Pentru că secrețiile vaginale devin mai abundente și pot irita zona, igiena locală trebuie făcută cu mult mai multă atenție. Aceasta va ține departe nu doar infecțiile vaginale, ci și pe cele urinare, la care o femeie gravidă este mai predispusă, decât în mod normal. Ca să eviți răspândirea germenilor, spală zona după fiecare scaun, folosind un gel intim cu acțiune delicată. Lenjeria din bumbac nu doar că îți asigură o senzație de confort, dar reușește să mențină zona uscată (și deci previne apariția și înmulțirea bacteriilor), spre deosebire de cea din material sintetic.

Epilarea şi igiena intimă

Alegerea metodei potrivite de epilare a zonei inghinale nu e tocmai ușoară. Pentru că este o zonă puternic vascularizată, rădăcina firului de păr e mai groasă aici decât în alte locuri. În plus, pentru că în această zonă pielea e mult mai sensibilă, unele metode de epilare mai dure  pot provoca iritații: pete sau bubuțe roșii. Epilarea cu ceară rămâne una dintre metodele recomandate, dacă ești rezistentă la durere, însă, pentru rezultate bune, cel mai bine ar fi să mergi la un salon de cosmetică. Dacă apelezi la lama de ras, e bine să folosești aparatele bărbătești, pentru că sunt mai precise și mai sigure. Dar ai grijă: lama de ras trebuie schimbată după fiecare folosire.
Frumuseţe: Epilează-te ca o profesionistă!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter