Absorbantele lavabile. Cum se folosesc și ce avantaje au!

De Adina Zamfir, pe

Absorbantele lavabile încep să câștige atenția femeilor moderne, mai ales că reprezintă o soluție prietenoasă și cu pielea, și cu mediul înconjurător. Oricât de ciudat ar fi, absorbantele lavabile au numeroase avantaje și merită să le încerci măcar o dată, să te convingi.

Cuprins

Absorbantele lavabile sunt confecționate numai din materiale textile, în general din bumbac moale. Ele nu conțin deloc plastic și sunt mult mai plăcute la atingere. Așa cum scutecele reutilizabile pentru bebeluși au convins tinerele mămici că merită să le folosească, absorbantele refolosibile din textile pot deveni indispensabile femeilor.

Din ce sunt făcute absorbantele lavabile

Materialele de bază folosite pentru absorbantele reutilizabile sunt textilele din fibre naturale, cum este bumbacul, și țesăturile din microfibră care absoarbe bine umezeala și lasă pielea să respire.

Cele mai multe tipuri de absorbante refolosibile conțin un cărbune absorbant din materiale organice, spre exemplu din lemn de bambus. Ele mai conțin un strat de materiale rezistente la apă, care se curăță foarte ușor cu apă rece. Aceste materiale pot fi făcute din fibre din bambus foarte moi, care oricum nu ajung în contact cu pielea.

Fiecare produs are însă caracteristicile lui și poți citi mai multe despre materialele componente pe etichete. Vestea bună este că aceste absorbonte acoperă bine lenjeria intimă, au aripioare care nu permit fluxului menstrual să te păteze și se fixează cu ajutorul unor capse subțiri.

De ce este bine să renunți la tampoanele clasice

Există deja pe piață tampoane sau absorbante pentru pielea sensibilă, care au un strat de bumbac sau microfibră împotriva iritațiilor, dar materialul de bază este plasticul. Și știm cât de neplăcut este să simți mereu ceva din plastic între picioare, mai ales când fluxul menstrual este abundent.

Trebuie să mai știi că tampoanele tradiționale conțin tot felul de substanțe care irită pielea și care sunt toxice pentru organism. Ele conțin parfumuri, adezivi și substanțe iritante, mai ales pentru persoanele cu o piele sensibilă. Multe dintre aceste produse au fost testate pozitiv pentru glifosat și AMPA, un acid al glifosatului, două substanțe despre care OMS consideră că sunt potențial cancerigene.

Tampoanele tradiționale, un risc major pentru mediu

Scutecele și tampoanele de unică folosință reprezintă deja un risc major pentru mediu. O femeie folosește în medie între 12.000 și 16.000 de tampoane de-a lungul vieții. Peste 20 de miliarde de tampoane și aplicatoare sunt aruncate la gunoi în fiecare an.

Cantități uriașe de tampoane clasice ajung în vasele de toaletă, (din păcate!), ajung în canalele de scurgere și apoi în mare sau în ocean. Cele mai multe ajung în gropile de gunoi, dar și în mediul înconjurător, iar materialele lor NU sunt biodegradabile.

Așadar, absorbantele lavabile, care pot fi reutilizate ani de-a rândul, vor avea un impact benefic asupra mediului, mai ales că sunt făcute din materiale ecologice.

Cum se folosesc corect absorbantele lavabile

Absorbantele lavabile. Cum se folosesc și ce avantaje au!
tampoanele refolosibile pot fi spălate mai ușor decât crezi!

Primul lucru la care te gândești când spui absorbant lavabil este că trebuie spălat. Ne întoarcem pe vremea bunicilor care foloseau cârpe din bumbac? Da și nu!

Tampoanele lavabile reprezintă o soluție tradițională și modernă în același timp. Într-adevăr, ele trebuie spălate imediat după fiecare purtare, dar sunt ușor de curățat și nu trebuie să genereze silă față de un proces natural al corpului.

Prima folosire

Încearcă să faci o tranziție treptată la absorbantele lavabile. Dacă în primele două zile, când fluxul este mai abundent, folosești absorbante clasice, în următoarele zile când fluxul este moderat poți încerca tampoanele lavabile.

Cumpără un set de absorbante reutilizabile și spală-le bine înainte de prima folosire cu un detergent delicat pentru bebeluși, spre exemplu. Este important să fie bine igienizate înainte de prima purtare.

Schimbare frecventă

Multe femei care folosesc aceste tampoane susțin că nu te pătezi deloc dacă ești puțin atentă la capacitatea lor de absorbție. Este adevărat că trebuie schimbate mai des decât cele clasice.

Verifică tampoanele periodic și schimbă-le imediat ce ți se pare că există riscul să te pătezi.

Aceste tampoane lavabile sunt eficiente, absorb bine fluxul menstrual, dar este indicat să fie schimbate mai des. La un flux moderat poți folosi între 4 și 6 tampoane zilnic.

Spălare imediată

Poate că cel mai mare neajuns al tampoanelor lavabile este că trebuie să le speli imediat și nu întotdeauna ești acasă, în confortul băii tale. Cu toate acestea, ele sunt făcute din materiale care se spală ușor de sânge și nu trebuie să îți fie silă de procesul natural al corpului tău.

De îndată ce schimbi tamponul, cel pătat trebuie ținut sub jet de apă rece sau clătit bine într-un lighean cu apă rece, până când iese tot sângele și apa rămâne curată. Apoi poate fi spălat de mână cu un săpun pentru piele delicată.

Dacă ești la muncă, la birou, în călătorie, tampoanele folosite se împachetează strâns, se pun într-o cutiuță care se închide etanș și se spală acasă.

Ține minte că sângele se spală doar cu apă rece! Apa caldă imprimă pigmenții din sânge în textile și tampoanele vor rămâne pătate. După ce le clătești bine cu apă rece, ele pot fi spălate de mână sau la mașina de spălat, fără alte rufe, la un program de 40 de grade Celsius.

Ce avantaje certe au absorbantele refolosibile

  • Protejează pielea, previn apariția iritațiilor și eczemelor din zona intimă.
  • Lasă pielea să respire și să se usuce mai bine, absorb transpirația mai eficient.
  • Împiedică apariția mirosului neplăcut care este accentuat de tampoanele cu materiale plastice.
  • Sunt subțiri și delicate și se confundă la purtare cu lenjeria intimă din bumbac moale.
  • Stratul care ia contact cu lenjeria intimă este impermeabil și riscul să te pătezi este aproape zero.
  • Pot fi folosite și pe post de tampoane zilnice, pentru a preveni mirosurile neplăcute și pentru a păstra o mai bună igienă a zonei intime.
  • Sunt foarte economice. Pot fi folosite câțiva ani și vei face o economie considerabilă, care se simte în timp.
  • Sunt prietenoase cu mediul. Toate absorbantele lavabile sunt biodegradabile, astfel că salvăm milioane de tone de deșeuri din plastic în fiecare an.

Ce economie poți face cu absorbantele lavabile

Tu câte absorbante folosești zilnic? În medie, o femeie poate folosi între 5 și 6 tampoane clasice în fiecare zi. Dacă menstruația durează între 5 și 7 zile, atunci se folosesc între 25 și 42 de tampoane lunar, în funcție și de volumul fluxului de sânge menstrual. Așadar, orice femeie are nevoie în medie de unul sau două pachete de tampoane pe lună care costă în jur de 20 – 30 de lei.

Fă un calcul să vezi cât te costă pe tine tampoanele în fiecare lună și înmulțește prețul cu 12 luni. În medie, o femeie cheltuiește 250 de lei pe an pentru tampoane.

Dar, dacă îți cumperi un set cu 10 tampoane reutilizabile, care costă în medie 250 de lei și sunt garantate pentru 5 ani, vei face o economie de 1.000 de lei, ceea ce nu este deloc de neglijat!

În plus, vei avea satisfacția de a proteja mediul, iar beneficiile economice pentru protecția naturii sunt uriașe!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter