Îmbătrânirea prematură a pielii – 10 moduri prin care o poți preveni

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Joi, 26 ianuarie 2023, 15:17

Îmbătrânirea prematură a pielii are numeroase cauze și afectează un număr tot mai mare de femei, în special din mediul urban. Încă de la 25 de ani ar trebui să avem grijă de tenul nostru și să prevenim îmbătrânirea pielii, să ne bucurăm de un chip luminos și frumos chiar și la menopauză.

Cuprins

Multe femei aflate în pragul vârstei de 30 sau 35 de ani se plâng de îmbolnăvirea prematură a pielii. Este un fenomen care poate fi prevenit printr-o îngrijire atentă a tenului și a pielii prin soluții simple. O piele sănătoasă va rămâne multă vreme o piele frumoasă, suplă, netedă și catifelată.

Citește care sunt cele mai frecvente cauze care duc la îmbătrânirea prematură a pielii, cum trebuie să îți îngrijești pielea în mod constant și ce soluții ieftine și simple poți aplica pentru a preveni acest fenomen.

Ce înseamnă îmbătrânirea prematură a pielii

imbatranirea

Fiecare femeie are ceasul ei biologic. Unele arată tinere și luminoase chiar și la 50 de ani, altele au un aspect îmbătrânit și obosit de la 30 de ani. Genele au și ele un rol important pentru frumusețea și sănătatea pielii, dar îmbătrânirea prematură poate fi prevenită printr-o îngrijire afecvată.

Îmbătrânirea prematură a tenului poate să apară în jurul vârstei de 30 – 35 de ani, de aceea trebuie să ai grijă de tenul tău din tinerețe și să adopți un ritual de frumusețe simplu, dar eficient și constant.

Îmbătrânirea prematură se manifestă prin:

  • Apariția de riduri mai adânci în jurul ochilor și a gurii;
  • Aspectul de piele uscată;
  • Aspectul de piele lăsată;
  • Pielea descuamată;
  • Petele pigmentare;
  • Pungile de sub ochi;
  • Cearcăne.

Factorii nocivi pentru sănătatea pielii

Multe dintre cauzele care determină îmbătrânirea prematură a pielii sunt determinate de stilul de viață, de condițiile de muncă și de viciile pe care multe dintre noi nu reușim să le punem capăt la timp. De cele mai multe ori este vorba de un cumul de factori care acționează în timp, iar efectele nedorite încep să se vadă chiar de la 30 sau 35 de ani.

Deshidratarea

O piele frumoasă și elastică este o piele bine hidratată. Este foarte important să consumi o cantitate optimă de lichide bune pentru organism. Apa, unele ceaiuri din plante, laptele, iaurtul sau supele de legume trebuie consumate zilnic pentru o bună hidratare a țesuturilor. Hidratarea pielii previne uscarea, descuamarea și apariția prematură a ridurilor.

Fumatul

Este unul dintre cele mai periculoase vicii și se știe ce efecte nocive are asupra sănătății și asupra pielii. Substanțele toxice din țigări se acumulează în organism și, cu timpul, acest lucru se cunoaște la suprafața tenului: apar pete maronii, apar riduri și aspect de piele uscată.

Abuzul de alcool

În general, este bună o cantitate de 250 ml de alcool pe săptămână, în cazul femeilor. Dar abuzul de alcool are consecințe ireversibile asupra pielii și afectează profund sănătatea organelor vitale.

Abuzul de cafea și sucuri acidulate

Consumă moderat cafea împreună cu o cantitate mai mare de apă, deoarece cafeaua deshidratează organismul. Evită cât poți de mult cafeaua procesată și bea o cafea naturală, pregătită de tine. Consumă doar ocazional sucuri acidulate și tot felul de băuturi pe bază de zahăr, deoarece zahărul îmbătrânește pielea prematur.

Stresul continuu

Viața cotidiană agitată și stresul continuu la serviciu și acasă sunt, din păcate, specifice multor femei. Dar acesta poate fi combătut printr-un efort psihologic susținut, prin diferite moduri simple de relaxare și echilibrare interioară: mișcare, plimbări, hobby-uri, un animal de companie, întâlniri cu prietenele, filme, muzică, etc.

Oboseala și lipsa somnului

Când se acumulează oboseala și nu te mai poți odihni suficient nopțile din cauza grijilor și a stresului, trebuie să faci o schimbare și să faci un efort uriaș pentru a-ți echilibra viața. Nu este ușor, dar nici imposibil! Mișcarea, gimnastica, dansul, plimbările cu bicicleta, grădinăritul pot fi soluții viabile pentru a te obosi activ și pentru a te bucura de odihnă profundă.

Expunerea prelungită la soare

Ne place tuturor să avem o piele frumos bronzată și știm că este sănătos să ne bronzăm doar dimineața, când razele ultraviolete sunt mai puțin nocive. Cu toate că respectăm toate sfaturile pentru un bronz sănătos, cu toate că ne protejăm cu creme solare, bronzatul are efecte în timp: pete pigmentare, piele uscată, aspect îmbătrânit prematur.

Alte cauze pentru îmbătrânirea prematură a pielii

  • Folosirea excesivă a fardurilor
  • Consumul mare de dulciuri și de zahăr
  • Mediul toxic de lucru
  • Munca în spații închisite, slab aerisite
  • Carența de vitamina A, betacaroten, vitamina D și vitamina C
  • Carențe de minerale
  • Scăderea cantității de colagen din piele

Ritual de îngrijire a tenului zi de zi

5 beneficii ale produselor pentru îngrijirea tenului pe bază de alge marine

Învață încă din tinerețe, de la 25 – 28 de ani, să adopți un ritual simplu de îngrijire, bazat pe produse cosmetice de calitate și ingrediente naturale.

Oricât de fragilă sau sensibilă este pielea de pe față, gât și decolteu, dacă o îngrijești corect, ea se va menține frumoasă și tânără mai mulți ani de-a rândul.

Pașii obligatorii pentru îngrijirea tenului

  • Protecția solară
  • Demachierea
  • Exfolierea

Protecția solară

Este necesară în fiecare zi, și iarna și vara, mai ales dacă petreci mult timp în aer liber, sub razele soarelui. Nu uita că razele ultraviolete sunt la fel de nocive pentru ten în orice anotimp, de aceea este bine să aplici o cremă de protecție sau un fond de ten cu protecție SPF de minimum 30 în orice zi în aer liber. Protecția solară previne uscarea și îmbătrânirea prematură a pielii.

Uleiuri naturale care protejează tenul de soare

Cremele special concepute cu SPF ridicat au rolul lor de protecție a pielii și nu trebuie să renunți la ele, mai ales dacă ai un ten sensibil, cu tendință de pigmentare. Dar există și uleiuri naturale care protejează într-o anumită măsură de razele soarelui. Aceste uleiuri pot fi aplicate pe piele înainte de a folosi fondul de ten cu SPF.

Iată trei dintre cele mai eficiente uleiuri care protejează tenul de arsuri solare:

Uleiul din semințe de morcovi conține un procent ridicat de vitamina A și betacaroten care asigură un strat protector pentru tenul tău.

Uleiul de migdale are un procent ridicat de vitamina E care previne arsurile solare. Poate fi combinat cu fondul de ten sau crema de protecție solară.

Uleiul de macadamia este bogat în vitamina E, potasiu și fosfor și formează o barieră eficientă împotriva razelor solare.

Demachierea

Curățarea tenului, fie că te-ai machiat sau nu, este al doilea pas foarte important din rutina de îngrijire. Nu lăsa tenul încărcat de creme și machiaj mai multe ore pe zi și în niciun caz peste noapte. Demachiază tenul cu produse delicate, indiferent că este un ten normal sau gras sau dezhidratat. Machiajul reține tot felul de impurități și încarcă porii.

Folosește loțiuni micelare sau creme demachiante, săpunuri lichide special concepute pentru ten până când dischetele rămân curate. Evită apa caldă când te speli pe față și pe gât. Folosește apă rece, care înviorează pielea, stimulează circulația și previne apariția prematură a ridurilor.

Soluții naturale pentru demachierea tenului

Castraveții

Folosește jumătate de castravete curățat de coajă și dat pe răzătoare combinat cu puțin ulei de măsline să cureți tenul. Castravetele are rol calmant pentru tenul cu tendință acneică și cuperoză, reduce cantitatea de sebum, răcorește și dă strălucirea pielii obosite.

Bananele

Feliile de banane bine coapte curăță bine tenul de impurități, de farduri, de ruj și fond de ten. Reprezintă unul dintre cele mai eficiente și ieftine demachiante naturale. Bananele calmează pielea iritată, o hidratează și o mențin mai suplă de-a lungul anilor.

Laptele dulce sau iaurtul

Poți folosi lapte, fie el dulce, fie iaurt sau lapte bătut pentru a curăța tenul. Îl poți combina cu puțină miere. Vei obține o soluție naturală care îndepărtează machiajul, reduce inflamația, răcorește pielea și o hidratează. Acidul lactic combate și petele pigmentare, folosit în mod regulat. La final, clătește bine pielea cu apă rece.

Uleiuri naturale bune pentru demachiere

Dacă vrei să eviți produsele cosmetice, poți folosi uleiuri naturale, de bună calitate, procesate la rece. După demachiere, clătește fața cu apă călduță, apoi cu apă rece până când simți că tenul a rămas curat și fin, fără urme de grăsime.

Uleiul de măsline ideal pentru tenul uscat și sensibil, are efect calmant, emolient și hidratant.

Uleiul de avocado recomandat pentru toate tipurile de ten, curăță în profunzime, deschide porii și netezește pielea.

Uleiul din sâmburi de struguri este deosebit de delicat, curăță, hrănește și reface echilibrul de lipide și acizi specifici tenului.

Exfolierea

Este recomandată periodic, în funcție de tipul de ten. Folosește produse mai delicate pentru tenul normal și gras și produse obișnuite pentru exfoliere pentru tenul uscat sau mixt. Exfolierea se poate face o dată pe săptămână pentru tenul gras, dar de obicei este recomandată la două săptămâni pentru tenul care prezintă diverse probleme.

Exfolierea este mult mai eficientă după ce ai demachiat bine tenul și ai stat o jumătate de oră la aburi din ceaiuri de plante. Ai grijă să eviți zona din jurul ochilor, precum și zonele cu probleme accentuate precum acneea purulentă.

Nu uita că, după exfolierea periodică a tenului, trebuie să folosești produse de protecție solară, pentru că pielea are nevoie de o barieră de protecție față de razele UV.

Soluții naturale pentru exfolierea tenului

Poți folosi zaț de cafea, sare, tărâțe moi sau bicarbonat de sodiu pentru tenul normal și tenul gras.

Combină tărâțe de grău cu miere pentru tenul uscat.

Folosește argilă și zeamă de lămâie pentru ten mixt sau ten sensibil, cu tendință de pigmentare.

10 soluții pentru a preveni îmbătrânirea prematură a pielii

Îmbătrânirea prematură a pielii - 10 moduri prin care o poți preveni
Ai grijă de tenul de la 25 – 30 de ani și poți preveni îmbătrânirea prematură a pielii!
  1. Bea suficientă apă și hidratează tenul

Deshidratarea este una dintre principalele cauze ale îmbătrânirii premature a pielii. Bea în medie 2 litri de lichide sănătoase pe zi și evită sucurile cu zahăr. Ai grijă să îți hidratezi tenul zi de zi cu o cremă de bună calitate, după demachiere.

  1. Protejează-te de razele ultraviolete

Este important să luăm o porție mică de soare în fiecare zi, dar evită expunerea prelungită la soare. Ai grijă să porți creme cu factor ridicat de protecție solară în orice anotimp.

  1. Dietă bogată în legume și fructe hidratante

Include în fiecare zi câte o porție mare de legume și fructe naturale în dieta ta: salate de tot felul, iaurturi cu fructe, gustări cu fructe suculente.

  1. Fă mișcare zilnic

Mișcarea, gimnastica și plimbările ar trebui să devină o rutină zilnică. Iar dacă nu ai timp să mergi la o sală, măcar mergi pe jos cel puțin două – trei stații de autobuz când pleci sau când te întorci de la serviciu. Mișcarea în aer liber menține pielea frumoasă și un tonus ridicat.

  1. Evită alcoolul și țigările

Chiar dacă ești tânără și frumoasă, cu o piele de invidiat, trebuie să fii conștientă de faptul că în 10 – 15 ani frumusețea va păli. Iar țigările și alcoolul îți vor distruge tenul mult mai repede, cu efecte nocive asupra întregului organism.

  1. Evită machiajul în exces

Folosește farduri și creme de bună calitate și evită să te machiezi chiar în fiecare zi. Alege un machiaj natural și ușor în zilele în care mergi la serviciu. Nu încărca tenul cu fond de ten, fard de obraz și tot felul de pudre sau pigmenți care astupă porii și deteriorează pielea.

  1. Curăță bine tenul în fiecare zi

Spală-te bine pe față cu săpunuri delicate chiar dacă nu te-ai machiat. Transpirația atacă pielea din cauza sărurilor minerale, iar un ten curat va rămâne multă vreme frumos!

  1. Exfoliază tenul când este necesar

Așa cum ai citit și mai sus, exfolierea este un pas important pentru îngrijirea tenului. Chiar dacă ai 20, 30 sau 40 de ani, este important să exfoliezi tenul din când în când pentru a îndepărta celulele moarte și impuritățile care blochează porii.

  1. Băi cu aburi, masaj și gimnastică facială

De două ori pe lună poți face simple cu băi cu aburi pentru ten. Aburul cald (nu fierbinte!) ajută la o mai bună hidratare și elasticitate a pielii. În plus, te ajută să cureți mai bine sebumul adunat în porii deschiși.

Masajul și gimnastica facială sunt și ele importante pentru o piele elastică, destinsă și luminoasă. Învață câteva tehnici de masaj ale feței foarte simple și repetă-le săptămânal!

  1. Microdermabraziunea

Consultă un medic dermatolog specialist în problemele tenului și apelează la această tehnică atunci când este necesar. Este un procedeu simplu, dar cu efecte impresionante. Pielea ta va fi mai curată, mai relaxată, mai luminoasă și mai tânără. Această tehnică îndepărtează petele pigmentare, urmele lăsate de coșuri, netezește, catifelează, previne adâncirea ridurilor și aspectul de piele obosită.  

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter