Ce drepturi ai la medicul de familie

De Lumea Femeilor, pe

Joacă un rol extrem de important în viața tuturor. Cu toate acestea, medicul de familie este fie ignorat, fie blamat. Ca să beneficiezi de drepturile tale de asigurat și să fii sigură că sănătatea ta e în regulă, învață să ceri.
Am tot auzit multă lume plângându-se de medicul de familie. Și mi-am dat seama că foarte mulți dintre noi nu ne cunoaștem drepturile de asigurați. În vremuri ca acestea, în care mulți dintre specialiști tratează boala și nu bolnavul, e bine să aibă cineva inițiativa. Și cine ne cunoaște mai bine, dacă nu noi înșine? Prin urmare, atunci când simți că nu ți-e bine, primul pas pe care trebuie să-l faci este să treci pragul cabinetului medicului de familie. Iar dacă acesta nu-ți oferă îndrumările de care ai nevoie, e bine să știi că tu ai dreptul să-i ceri să te trimită la medici de specialitate, să-ți recomande investigații detaliate, de care poți beneficia gratuit astfel.

Iată ce drepturi ai la medicul de familie

Potrivit legislației în vigoare, pacienții au dreptul de a fi complet informați, pe înțelesul lor, asupra stării de sănătate, inclusiv asupra factorilor medicali ai condiției lor,  despre procedurile medicale propuse, riscurile potențiale și beneficiile fiecărei proceduri, despre alternative la proceduri, diagnostic, prognoza și progresul tratamentului. Când există dubii, ai dreptul și la o a doua opinie medicală. Mai mult, toate informațiile despre starea ta de sănătate au caracter personal și rămân confidențiale chiar și după moarte. Trebuie să ai acces la dosarele tale medicale oricând. Ai dreptul să-ți alegi și să-ți schimbi medicul oricând dorești, la fel cum trebuie să primești îngrijiri adecvate nevoilor personale de sănătate, inclusiv
referitoare la prevenție.

Medicul de familie joacă un rol crucial

În sistemul de sănătate, rolul medicului de familie este crucial. El vizează problemele medicale ale omului sănătos sau aparent sănătos, asistența medicală a familiei, prevenția, recuperarea și reabilitarea bolnavilor, supravegherea stării de sănătate, diagnosticul și terapia. Medicul de familie este cel care emite rețetele de care ai nevoie, trimiterile către specialiști, recomandările de tratament, vaccinare și prevenire a unor boli. Iar asta îi include pe toți membrii familiei, indiferent de vârstă. Și, după cum ai observat, în ziua de azi, cu o trimitere de la medicul de familie, poți beneficia, atât în sistemul de stat, cât și privat, de consultații și investigații gratuite sau compensate.

Medicul de familie lucrează pentru tine

În ciuda atitudinii distante a unora sau a lipsei de informare a altora, medicii de familie lucrează pentru tine. După cum spune dr. Rodica Tănăsescu, „rolul medicului de familie este de a acorda un sprijin competent, de a furniza informaţii reale şi verificate, din surse autorizate, de a lămuri diversele griji pe care pacienții şi le fac în urma unei informări haotice. Medicul de familie poate recomanda examene uzuale ale sângelui, o mamografie sau testul Papanicolau. Unii medici fac în cabinete și EKG.” Din păcate, legislația românească încă nu le permite medicilor de familie să trimită pacienții către specialiști pentru prevenție, ci numai pentru boală, ceea ce nu este tocmai firesc, mai ales în contextul actual.

Controlează-ţi starea de sănătate

Din nefericire, am rămas fruntași la răspândirea și frecvența unor boli grave. Iar asta pentru că, fie mergem la medic abia când e prea târziu, fie refuzăm să ne vaccinăm din cine știe ce motive, fie ignorăm recomandările repetate ale specialiștilor. Or, e atât de simplu și necostisitor să ne verificăm starea de sănătate, măcar o dată pe an. Firesc ar fi ca, de la medicul de familie, să beneficiezi anual de un set de analize de sânge, care să includă: hemoleucogramă cu analiza celulelor sangvine, glicemie, colesterol, trigliceride, fracțiuni lipidice LDL sau HDL, calciu, sumar de urină și, unde este cazul, balansul hormonal, verificarea hormonilor tiroidieni, dar și teste pentru bolile cu transmitere sexuală.
O ecografie abdominală totală este și ea recomandată. Evaluarea sânilor și a organelor genitale este obligatorie anual, așa că trebuie să soliciți și o trimitere la ginecolog. Este indicat să soliciți trimitere și la dermatolog, pentru a investiga starea de sănătate a pielii. Medicul de familie este obligat să-ți ofere toate acestea, iar la un eventual refuz, e dreptul tău să-ți alegi un altul.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter