Psihologie: Cum şi când să-i vorbeşti despre primul ciclu!

De Lumea Femeilor, pe

Apariţia menstruaţiei semnifică intrarea în viaţa de femeie. Pentru fiica ta, este foarte important cum, cât şi când află ce implică acest nou început
 

PREA MICĂ:

“S-a întâmplat în tabără, când aveam 10 ani. Ce panică! Mama nu s-a gândit o secundă că se va întâmpla aşa de repede. Ştiam despre ciclu , dar fără detalii. Nu eram pregătită şi m-am speriat.”(Valeria, 40 de ani)
► Sfat: deşi vârsta medie de apariţie a ciclului este 13 ani, unele fetiţe au primul ciclu la 9-10 ani. Această precocitate le ia prin surprindere şi nu le face prea fericite, cu atât mai mult cu cât se simt încă prea mici
şi colegele lor nu le împărtăşesc preocupărille de acest gen. Acestor fetiţe, care cresc un pic mai repede, trebuie să le explicăm cum se transformă corpul lor, că intră în viaţa de femeie şi… pot concepe un bebe.

SUPRAINFORMATĂ:

“Am două surori mai mari şi am impresia că am trăit mereu prin-tre tampoane: cel puţin una din noi era la ciclu. Mama, profesoară de biologie, mi-a explicat totul, cu scheme şi prelegeri pe tema asta. Se cam învălmăşea totul în capul meu, la 8 ani, dar mai târziu am apreciat informaţiile clare pe care mi le-a dat.” (Anişoara, 29 de ani)
►    Sfat: nu este necesar să-i spui prea multe cu mult timp înainte, mai ales dacă fetiţa nu pare interesată. Abordează subiectul simplu şi spune-i că îi vei răspunde la întrebări atunci când va dori. Iar curiozitatea creşte cu vârsta.

ÎNGRIJORATĂ:

“Aveam peste 15 ani şi nu-mi venise ciclul. Mama m-a dus la doctor, ca să vadă dacă e normal. Am fost foarte fericită când, într-o seară, am constatat că mi-am pătat chiloţii! Acum eram la fel ca şi colegele mele. (Iza, 35 de ani) 
► Sfat: primul ciclu survine între un an şi patru ani de la “înmugurirea” sânilor, uneori chiar pe la 16-17 ani, fără să existe vreun motiv de nelinişte. Nu vă panicaţi când nu este cazul!

IGNORANTĂ:

“Nu ştiam nimic despre menstruaţie. Mama se ascundea, iar când m-am trezit, într-o dimineaţă, şi am văzut în ce hal era lenjeria mea, am crezut că sunt bolnavă. Peste câteva zile m-a lămurit o verişoară, dar mama n-a vorbit cu mine niciodată pe tema asta.” (Maria, 69 de ani)
► Sfat: În zilele noastre sunt puţine fetele care nu primesc vreo informaţie despre primul ciclu. Şi totuşi, unele mame nu ştiu, pur şi simplu, ce şi cum să le spună. Cel mai simplu ar fi să le dea explicaţii fiziologice, apoi să le recomande o carte de specialitate sau reviste pentru adolescenţi, care răspund la întrebările lor.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter