Eviți psihiatrul, eviți vindecarea. Află totul despre vizita la psihiatru!

De PR, pe

„Clasificarea internațională a maladiilor recunoaște 83 de boli diferite de somn, în România se diagnostichează probabil 4 – 5 cu preponderență. România are nevoie de o voce clară, răspicată care să vorbească despre starea sănătății sale mintale.”
„Fără aceasta voce continuăm să ducem o luptă pe care o pierdem: ne referim aici la soțiile voastre cu depresie postnatala care nu ajung să vorbească la timp cu un medic, vorbim de mamele voastre care se retrag în umbră după ce le-au murit părinții sau bărbații, vorbim de copiii voștri care încep să bea abuziv după ce divorțează sau își pierd locul de muncă” semnalează dr. Gabriel Diaconu.

Când are nevoie o persoană să vadă un psihiatru?

Din păcate, persoanele care suferă de depresie refuză să ia în seama simptomele acesteia. De foarte multe ori pacienții consideră fără importanță lipsa somnului, chiar dacă ajung în stadii în care nu mai pot face nimic din cauza oboselii. Toate acestea pentru ca au o teamă excesivă de a merge la un medic specialist. Dacă i-ar durea maseaua nu ar ezita să meargă la stomatolog, dar să mergi la psihiatru pare mult mai complicat.
Sănătate psihică: ce mănânci ca să scapi de depresie
,,Competența noastră profesională este, prin specialitate, să asistăm persoane care dezvoltă o problemă în funcționarea psihicului. Prin asta mă refer la gândire, emoții și comportamente, la care adaug o sub-categorie, aceea a comportamentelor instinctuale (somn, nutriție, viață sexuală). Oricine consideră că a dezvoltat o suferință a gândirii, emoțională sau de comportament devine eligibil să fie consultat de medicul de specialitate.’’, explică medicul psihiatru Gabriel Diaconu.

De ce ajung cu greu românii la medicul psihiatru ?

Majoritatea oamenilor acceptă foarte greu că au probleme emoționale, psihice. În momentul în care se menționează vizita la psihiatru, pacientul este reticent și, de cele mai multe ori, refuză acest consult de specialitate. De ce ? Simplu: de teamă. „Principalul impediment în calea accesării unui psihiatru este, din experiența mea, credința irațională că, indiferent de rezultatul întâlnirii, simplul contact cu un medic psihiatru te face „nebun”. Românii au o teamă profundă, neîntemeiată și violentă de pierderea sănătății psihice; de multe ori frica aceasta e proiectată social sub formă de stigmă”, continuă dr. Gabriel Diaconu.
Psihologie: Care e legătura dintre toamnă şi depresie

Din lipsă de cunoștinte, bolnavul psihic este considerat de societate a fi incurabil, contagios și, în consecință, trebuie izolat si anihilat. În România nimeni nu are în vedere că unul din 4 români prezintă, la un moment dat, simptomele unei tulburări psihice acute, tranzitorie sau chiar cronică; că după bolile de inimă depresia e cea mai prevalentă problemă de sănătate și cu consecințele cele mai grave pe termen lung, atât în costuri asociate, cât și ca suferință subiectivă pentru individ. Așadar, din pricina acestei stigme, pacientul cu greu ajunge la medicul de specialitate.

Se vindecă bolile pihice ?

Cum s-ar putea vindeca o persoană de depresie, dacă nici măcar nu încearcă ? Rareori simptomele îi fac pe pacienți să dea fuga la un medic psihiatru. Mai îngrijorăor este faptul că românii nici nu iau in calcul aceasta opțiune, elementară în tratamentul oricărui depresiv. Dacă majoritatea populației poate fi educată în sănătate mintală, faptele petrecute de-a lungul timpului dovedesc că și comunitatea celorlalți medici are contibuția sa la stigmă.
„O spun des, o spun răspicat: majoritatea bolilor psihice se tratează, majoritatea bolilor psihice se vindecă. Acele boli psihice care nu se vindecă, se tratează; tratamentul e sigur, eficient și acceptabil în termeni de cost, profilul de siguranță nu diferă de cel oferit de tratamentul altor boli, gen ulcer duodenal, diabet sau hipertensiune arterială. Medicul psihiatru e în primul rând medic și apoi psihiatru și nu caută, în ciuda percepției publice, să înlocuiască o problemă cu alta.’’, precizează medicul psihiatru Gabriel Diaconu.

Cum schimbăm percepția greșită asupra vizitei la psihiatru?

Este un efort uriaș, un efort realizabil numai prin informații transparente, constante, avizate.
depresiv.ro este platforma online susținută de medici specialiști, unde publicul larg cunoaște simptomele, reacțiile, nevoile celor care suferă de depresie, anxietate, burn out sau stres și primește sfaturi de la medici psihiatri.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter