Cum să te protejezi când afară e ger

De Erika Chivu, pe

Pentru că suntem într-o perioadă cu temperaturi extreme este nevoie de măsuri speciale pentru a ne proteja sănătatea, a noastră şi a celor dragi. Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti…
… (DSPB) a emis câteva recomandări de care ar trebui să ţinem seama cu toţii.

„Reamintim că expunerea prelungită la frig poate cauza hipotermie, degerături, dar şi probleme legate de starea psihică precum somnolenţă, pierderi de memorie, dificultăţi de vorbire, iar pe vreme friguroasă se pierde până la 50% din căldura corpului prin extremităţi”, anunţă site-ul DSPB.


Ce ai de făcut pentru a te proteja

Consumă alimente bogate în proteine şi grăsimi nesaturate, dar şi fructe sau legume. Este de evitat alcoolul, care nu încălzeşte, aşa cum ne-am obişnuit să credem, ci, din contră, ne face mai sensibili la frig, afectând circulaţia sanguină.

Bineînţeles că sunt de evitat deplasările pe jos şi orice altă activitate care presupune expunerea la frig. Dar, pentru că nu putem renunţa la activităţile zilnice, specialiştii ne recomandă să purtăm haine specifice sezonului rece.

Îmbrăcămintea „în straturi” izolează mai bine corpul şi îţi permite să scoţi câteva haine atunci când intri într-un loc bine încălzit. Astfel, este indicat să porţi mai multe bluze subţiri în locul unui pulover foarte gros.

Pe deasupra ai nevoie de o haină impemeabilă, care să te protejeze de ninsoare sau ploaie. Hainele ude sunt principala cauză a hipotermiei.

La fiecare ieşire, aminteşte-ţi şi de căciula, fular, mănuşi şi încălţăminte călduroasă, îmblănită şi impermeabilă.

Astfel eviţi expunerea la temperaturi extreme a mâinilor şi picioarelor, care sunt cele mai expuse degerăturilor. În cazul în care deja au apărut probleme, DSPB recomandă consultarea medicului. Automedicaţia şi leacurile băbeşti pot face mai mult rău decât bine.

Deşi „căldura” e scumpă, suntem sfătuiţi să ne încălzim adecvat locuinţele şi birourile. Hipotermia se poate instala chiar şi la persoanele care stau înăuntru, mai ales dacă e vorba de copii sau bătrâni. Totuşi, trebuie evitată şi supraîncălzirea casei pentru că şocul termic este mai mare atunci când treci de la căldură mare la frig extrem.

Atenţie şi la metoda folosită pentru încălzire. Instalaţiile improvizate pot duce la intoxicare cu monoxid de carbon, care a ucis câteva persoane în ultimele zile. Nu trebuie confundat monoxidul de carbon cu gazul de la aragaz, care are miros specific. Pentru că este incolor, inodor şi non-iritant, monoxidul de carbon nu poate fi detectat. Durerea de cap, oboseala, confuzia, somnolenţa sunt printre simptomele intoxicaţiei.

Chiar dacă nu foloseşti instalaţii improvizate, este necesară aerisirea casei cel puţin o dată pe zi.

Revenind la categoriile cu risc sporit, bătrânii, în special cei cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, sunt sfătuiţi să evite deplasările şi locurile aglomerate.
 
Foarte atenţi trebuie să fie şi cei care au copii mici. Aceştia trebuie îmbrăcaţi foarte bine de câte ori ies din casă şi nu trebuie să rămână prea mult afară sau în maşini insuficient încălzite.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter