Cum poţi preveni lipsa de minerale

De Unica.ro, pe

Carenţa de minerale este o cauză a tot mai multor afecţiuni. Nu trebuie decât să înveţi din nou…
…să mănânci sănătos, iar natura îţi va oferi soluţii pentru fiecare problemă în parte.

Substanţele minerale au un rol esenţial în menţinerea stării de sănătate a organismului nostru, având rolul unor catalizatori care stimulează acţiunea enzimelor şi hormonilor.

Cauze ale carenţei de minerale

Adesea, principala cauză a carenţei de minerale este alimentaţia dezechilibrată, lipsa unui regim de viaţă ordonat. Stresul, nerespectarea meselor zilnice, nerespectarea principiilor nutriţioniste sunt doar câteva dintre cauzele frecvente ale acestor carenţe. Dar, de multe ori, lipsa unui mineral în organism apare ca efect al incapacităţii de asimilare a organismului, în ciuda unei alimentaţii adecvate.

Este bine de ştiut că…

â–ºPreponderenţa cărnii în alimentaţia zilnică împiedică asimilarea magneziului, acesta rămânând fixat la nivelul intestinului. De asemenea, consumul de alcool, chiar şi în cantităţi mici, duce la eliminarea magneziului prin diureză, provocând carenţa de magneziu.

â–ºDeficienţa de potasiu apare la persoanele care consumă cafea şi alcool, precum şi la cele care au urmat cure drastice de slăbire, bazate în principal pe creşterea proporţiei de proteine din alimentaţie.

De asemenea, lipsa de potasiu este şi o consecinţă a consumului ridicat de carne şi de alimente rafinate (margarină, ulei, făină albă, dulciuri). Dacă ai lipsă de potasiu, mănâncă mere, ori de câte ori ai ocazia.

â–ºÎn ciuda unei diete bogate în carne, omul modern se confruntă încă destul de des cu anemia feriprivă. Cauzele cele mai frecvente sunt consumul de alimente cu aditivi sintetici şi abuzul medicamentos.

Consumă fructe şi legume proaspete. Vei asigura organismului necesarul de vitamina C, care ajută la o mai bună asimilare a fierului, iar două
gălbenuşuri pe zi îţi vor asigura necesarul de fier. Dacă ai carenţă de calciu, stai la soare, consumă lactate, kiwi, citrice şi morcovi. Vitaminele D, C şi A te vor ajuta să scapi de lipsa de calciu.

Cum depistezi carenţa de…

calciu

O uşoară lipsă de calciu se traduce printr-o senzaţie de amorţeală sau de furnicături în membre, prin cârcei, dereglări ale ciclului menstrual, predispoziţie la cariile dentare, stări de melancolie, apatie. Lipsa severă de calciu duce la osteoporoză, palpitaţii, insomnie, vindecarea lentă a rănilor, dureri intense de cap, senzaţie de sufocare, irascibilitate şi stări depresive. La copii, duce la tulburări de creştere şi la rahitism. De asemenea, poate duce la tulburări ale dinamicii sexuale – scăderea potenţei la bărbaţi şi a fertilităţii la femei.
În ce alimente se găseşte:
Calciul se găseşte în lapte şi în produsele lactate, în gălbenuşul de ou, conopidă, seminţele de susan, soia, fasole, mazăre, ţelină, unele ape minerale, sardelele din conserve.
magneziu
Carenţa de magneziu este exprimată prin dureri de cap, ameţeli, tremurături, oboseală, senzaţie de sufocare sau de presiune toracică, insomnie, fragilitate a unghiilor, a părului şi a dinţilor, scădere a rezistenţei la infecţii, agravare a reumatismului degenerativ, aritmie cardiacă, lipsă de apetit, hipoglicemie, sindrom premenstrual etc.
În ce alimente se găseşte:
Magneziul se găseşte în cereale integrale şi în fulgi de cereale integrale (porumb, grâu, ovăz, orz, secară), în nuci, alune, smochine, migdale, mere, legume verzi, lapte, ouă, ciocolată, crustacee.
potasiu 
Deficitul de potasiu se manifestă prin oboseală fără motiv, crampe musculare, nervozitate, stări de vomă, balonări, paralizie, hipotensiune, sete, aritmie cardiacă şi altele.
În ce alimente se găseşte:
Potasiul se găseşte în cartofi, roşii, seminţe de floarea-soarelui, boabe de cereale, fructe proaspete (mere, banane, struguri, portocale), lapte, cafea, ceai.
fier
Carenţa uşoară de fier se recunoaşte prin următoarele semne: anemie, iritabilitate, respiraţie scurtă, ameţeală, paloare (uneori), dureri de cap, mai ales în zona frunţii. Carenţa severă de fier se manifestă printr-o astenie marcată, pierderea luciului şi rezistenţei unghiilor, uscăciunea gurii, cu apariţia unor leziuni, senzaţie de sufocare, palpitaţii, tulburări grave de ciclu menstrual.
În ce alimente se găseşte:
Fierul se găseşte în gălbenuşul de ou, în cereale integrale, ciuperci, rădăcină de pătrunjel, smochine, stafide şi caise uscate, spanac, urzici, cartofi fierţi în coajă, migdale.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter