Plictiseala te poate ucide

De Erika Chivu, pe

Data viitoare când spui „mor de plictiseală”, gândeşte-te că este chiar posibil să se întâmple aşa. Conform ultimelor studii, plictiseala poate ucide, provocând afecţiuni ale inimii.
Cu cât eşti mai plictisit cu atât ai mai multe şanse să mori înainte de vreme, arată un studiu realizat de doi cercetători londonezi. Ei spun că nu plictiseala în sine ucide ci, mai degrabă, anumite comportamente periculoase asociate cu ea: consumul de alcool şi droguri, fumatul sau problemele psihice.

Studiul a analizat chestionarele completate, între anii 1985 şi 1988, de peste 7500 de funcţionari publici londonezi, care au fost întrebaţi cât de plictisiţi s-au simţit la locul de muncă în luna anterioară.

Subiecţii au fost urmăriţi până în aprilie 2009 şi a fost consemnat numărul de decese în rândul lor. Cei care au recunoscut că se plictiseau la serviciu aveau şanse de două ori mai mari să moară din cauza unei afecţiunii cardiovasculare. Însă, când s-a ţinut seama şi de alţi factori, precum nivelul activităţii fizice, s-a constat că efectul plictiselii este mai mic.

Totuşi, cercetătorii susţin că legătura dintre plictiseală şi bolile de inimă este posibilă, dacă nu chiar directă. Un medic de la Harvard spune că cei ce se simt plictisiţi nu sunt motivaţi să aibă un stil de viaţă sănătos, să mănânce corect şi să facă sport. Aşa s-ar explica de ce aceste persoane pot avea boli de inimă.

Acelaşi specialist a spus că legătura este şi mai evidentă dacă se dovedeşte că plictiseala este asociată cu depresia. Aceasta din urmă este considerată de mult timp ca fiind un factor de risc pentru afecţiunile cardiovasculare.

De asemenea, este posibil ca plictiseala să elibereze în organism hormoni periculoşi, ce solicită foarte mult inima. S-ar putea ca plictiseala să fie chiar mai periculoasă decât stresul.

Alţi medicii susţin că plictiseala însăşi nu are cum să fie mortală. Ar putea doar să reprezinte un factor de risc pentru nişte comportamente periculoase care să slăbească inima. De exemplu, cei care se plictisesc tind să mănânce şi să bea mai mult şi, cu siguranţă, nu mănâncă frunze de salată şi nici nu beau apă goală.

Toţi ne simţim plictisiţi, din când în când, dar dacă asta se întâmplă tot timpul, medicii ne sugerează să găsim preocupări interesante care să ne ocupe timpul. Şi să nu uităm că mâncarea, alcoolul sau alte substanţe periculoase nu sunt singurul antidot pentru plictiseală şi, în niciun caz, cel mai sănătos.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter