Pâinea îngraşă?

De Erika Chivu, pe

Dacă vedetele de la Hollywood se dau în vânt după dieta fără gluten, la noi există convingerea că pâinea de orice fel îngraşă şi că nu poţi slabi dacă nu renunţi la ea. Să fie…
… adevărat?

Conform revistelor glossy din SUA şi vestul Europei, cea mai nouă modă în materie de regimuri este dieta fără gluten, preferata unor vedete ca Gwyneth Paltrow sau Victoria Beckham.

Dieta promite să reducă retenţia de apă, să dea mai multă energie şi să te scape de kilogramele în plus mai repede decât orice altă cură de slăbire.

Glutenul, noul inamic al siluetei

Glutenul, o proteină care se găseşte în grâu, secară şi orz, apare în multe produse pe care le consumăm zilnic, de la pâine până la bere, sosuri sau muştar.  Asemenea produse sunt interzise celor care suferă de boala celiacă, o afecţiune autoimună rară, care împiedică digestia normală a glutenului.

Simtomele acestei boli – diaree, constipaţie, balonare, piele uscată, dureri articulare, osteoporoză şi multe altele – dispar imediat ce boala este diagnosticată şi se adoptă un regim special, fără gluten.

Prin analogie, oamenii sănătoşi au început să creadă că şi ei se vor simţi mai bine când vor renunţa la gluten – şi aşa a apărut dieta fără gluten. Numai că boala celiacă este foarte rară şi se diagnostichează doar prin analize complicate. Doar fiindcă suferi de constipaţie şi balonare nu înseamnă automat că ai această boală.

Şi totuşi, piaţa alimentelor fără gluten este în creştere de câţiva ani în SUA şi în vestul Europei şi probabil că nu va mai dura mult până când moda va ajunge şi la noi.

Slăbeşti doar dacă renunţi la pâine?

Deocamdată româncele nu au fost atinse de microbul dietei fără gluten. În schimb, la noi există de mult convingerea că cine vrea să slăbească trebuie să renunţe la pâine, una din cele mai importante surse de gluten. Nu ştim dacă se auzise despre intoleranţa la gluten când a apărut acest mit. Cert este că de câte ori spui că vrei să slăbeşti, primul sfat pe care îl primeşti este „Renunţă la pâine”.

Să fie pâinea un pericol atât de mare pentru siluetă? Depinde pe cine întrebi. Dacă îl întrebi pe Robert Atkins, părintele faimoasei diete Atkins, îţi va spune că este interzisă nu numai pâinea, ci şi orice alt produs ce conţine carbohidraţi: fructe, cartofi, fasole şi chiar unele legume.

În prima fază a dietei Atkins ai voie să mănânci doar 20 grame de carbohidraţi pe zi. Bineînţeles că sunt excluse pastele, dulciurile şi orice conţine făină şi zahăr.

Problema este că tocmai carbohidraţii, interzişi în dieta sunt cei care asigură organismului zahărul, adică energia. Din cauza hipoglicemiei ai o stare de oboseală permanentă şi dureri de cap.

Aşa că dietele moderne, bazate de principiul „puţin din toate” nu interzic carbohidraţii. Ba din contră, mulţi nutriţionişti ar spune că lipsa carbohidraţilor, deci o dietă fără pâine, mai degrabă îngraşă decât slăbeşte.

Cum vine asta? O alimentaţie fără carbohidraţi, deci fără pâine, cereale sau paste, îţi dă acea senzaţie de oboseală permanentă şi nu te ajută să-ţi ţii sub control foamea.

Dacă excluzi complet pâinea ai toate şansele să mănânci mai mult şi mai des decât normal, apelând şi la gustări între mese. Iar gustările, după cum ştie oricine a ţinut o dietă, sunt cele mai periculoase pentru că de obicei constau în ciocolată, bomboane sau napolitane.

Învaţă să alegi pâinea potrivită

Aşadar, carbohidraţii nu ar trebui excluşi complet. Câteva felii de pâine la fiecare masă nu-ţi vor aduce kilograme în plus. Însă contează şi ce pâine mănânci. Cu alte cuvinte, nu pâinea te îngraşă, ci pâinea prost aleasă.

Carbohidraţii simpli, adică zahărul, pâinea albă, dulciurile, îţi asigură energie doar pe o perioadă scurtă de timp, după care glicemia scade brusc şi ai nevoie de o nouă „doză” ca să capeţi energie.

În schimb, carbohidraţii complecşi – produsele din cereale integrale – se eliberează treptat în sânge şi îţi asigură energie pe o perioadă mai mare de timp. Dacă mănânci dimineaţă câteva felii de paine integrală sau un bol cu cereale integrale ai energie cel puţin până la masa de prânz, fără să fie nevoie de vreo gustare la ora 10:00 – 11:00.

Bineînţeles, excesele nu sunt nici în acest caz indicate. O singură felie mare de pâine neagră poate să aibă până la 70-80 de calorii, aprope cât un ou fiert.
Nu te lăsa păcălită de producători! Nu orice pâine închisă la culoare este integrală. Poţi să alegi pâinea cea mai bună doar dacă citeşti eticheta. Procentul de făină integrală trebuie să fie cât mai mare.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter