Cum să-ţi protejezi ficatul

De Erika Chivu, pe

Ficatul este unul din cele mai uimitoare organe ale corpului nostru, pe de o parte fiindcă îndeplineşte sute de funcţii vitale, pe de altă parte…
… fiindcă e singurul organ capabil să se regenereze – dacă ţi se îndepărtează trei sferturi din el, partea care rămâne va ajunge în câteva luni la dimensiunea unui ficat normal.

Din păcate, ficatul, care este desigur un organ vital, poate fi afectat de multe boli, unele infecţioase, altele provocate de stilul de viaţă. Chiar dacă majoritatea pot fi tratate, este mult mai uşor să le previi.

Medicamentele sunt toxice pentru ficat

Un exemplu este cazul banalului paracetamol, pe care mulţi români îl folosesc adesea ca să scape de diverse dureri. Acesta este foarte toxic pentru ficat în doze mari, aşa că nu ai voie să iei mai mult de două grame pe zi timp de maxim cinci zile. În plus, paracetamolul nu trebuie combinat cu alcool şi cafea pentru că astfel se crează un cocktail foarte toxic.

Este doar un exemplu, pentru că paracetamolul nu este singurul medicament ce afectează ficatul. Recomandarea specialistilor este să iei medicamente doar când ai nevoie de ele, chiar dacă par banale, să nu le combini cu alcool sau suplimente şi să respecţi doza maximă indicată pe prospect.

Mare atenţie şi la suplimentele alimentare aşa zis naturale. Alege numai producători de încredere şi caută să afli părerea medicului despre un anumit produs înainte de a-l lua. Există plante care sunt toxice pentru ficat.
 

Substanţele toxice şi bolile infecţioase

Din păcate, nu numai medicamentele afectează ficatul, ci şi o mulţime de substanţe de care ne lovim zilnic. Produsele de curăţat, insecticidele, vopseaua şi alte produse asemănătoare îţi pot afecta ficatul, chiar dacă nu le înghiţi. Toxinele îţi pătrund în corp prin respiraţie şi prin piele. Ca să te protejezi poartă mască la gură şi nas, mănuşi şi mânecă lungă dacă foloseşti asemenea produse.

În aceeaşi categorie, a toxinelor, se înscriu şi aditivii alimentari, care ar trebui să se regăsească în alimentaţia ta în cantităţi cât mai mici, dar şi alcoolul. Pentru a-ţi proteja ficatul adoptă o dietă cât mai sănătoasă, cu multe fructe şi legume proaspete, dar săracă în alimente foarte grase. Acest regim ar trebui să te menţină şi la o greutate normală. Obezitatea are efecte şi la nivelul ficatului, provocând o afecţiune cunoscută sub numele de „ficat gras”.  

În sfârşit, hepatitele sunt printre cei mai mari duşmani ai ficatului tău. Pentru a preveni infectarea foloseşte prezervativul, ai grijă să se folosească numai instrumente sterilizate când mergi la doctor, manichiură sau la salonul de tatuaje, spală-ţi bine mâinile după ce foloseşti toaleta şi înainte de masă, ai grijă cu cine împarţi obiectele de igienă personală, iar dacă medicul tău consideră necesar vaccinează-te.

Citeşte în pagina următoare despre suplimentele hepatoprotectoare!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter