Analizele periodice şi viaţa sănătoasă protejează ficatul

De Erika Chivu, pe

Bolile hepatice, care acţionează în tăcere, pot fi descoperite numai prin analize specifice, făcute periodic. În plus, medicii recomandă un stil de viaţă sănătos.

Virusurile hepatice pot duce la ciroză şi cancer

Dr. Dana Bucur, medic specialist gastroenterologie, de la clinica de diagnostic Gral Medical, ne informează că ficatul este singurul organ capabil de regenarare, adică celulele bolnave sunt înlocuite de altele noi. Totuşi, şi ficatul este supus unor agresiuni care pot produce leziuni ireversibile. Este vorba de agresiuni infecţioase – hepatitele virale sau neinfecţioase – hepatitele provocate de alcool, medicamente, obezitate. În timp, toate acestea pot duce la boli grave precum hepatita cronică, ciroza, litiaza biliară, cancerul hepatic.

Principalele ameninţări rămân virusurile hepatice: „Deşi cele două virusuri sunt diferite ca mod de acţiune şi  tratament, ambele duc la dezvoltarea bolilor hepatice cronice – hepatite cronice –  cu progresia acestora rapidă, în lipsa tratamentului, spre ciroză hepatică şi cu creşterea riscului de grefare a unui cancer hepatic, fie pe hepatită cronică, fie pe ciroză”, avertizează dr. Dana Bucur.

Două milioane de români suferă de hepatită B sau C

Potrivit datelor oficiale, peste două milioane de români trăiesc cu o hepatită virală B sau C. La numărul bolnavilor de hepatită C suntem pe primul loc în Europa şi cel mai trist este că 90% dintre cei infectaţi sunt tineri şi adulţi între 15 şi 59 de ani. Dintre aceştia, 20% vor face ciroză hepatică.

De altfel, suntem pe locul patru în Europa la numărul deceselor provocate de afecţiunile hepatice, deşi ele pot fi tratate sau ţinute sub control dacă sunt depistate la timp.

Problema este că în foarte multe cazuri afecţiunile hepatice sunt descoperite foarte târziu pentru că în primele faze ele nu provoacă simptome care să ne trimită la medic.

Tocmai de aceea sunt foarte importante analizele de screening, pe care fiecare dintre noi ar trebui să le facă periodic.

Analize de screening pentru bolile hepatice

În primele faze ale bolii, când nu există simptome evidente, analizele sunt singurele care te ajută să descoperi o boală hepatică înainte ca ea să se agraveze sau să devină cronică.

Printre analizele pe care le recomandă dr. Dana Bucur se numără cele pentru depistarea virusurilor hepatice B si C. În plus, medicul mai recomandă să ne verificăm periodic transaminazele (TGO şi TGP), GGT, fosfataza alcalină, bilirubina totală şi directă, albumina serică şi electroforeza proteinelor serice.

Acest pachet de analize costă 96 de lei în clinicile Gral Medical, până pe 20 august. 

Un stil de viaţă sănătos protejează ficatul

În afară de analizele periodice, specialistul recomandă un stil de viaţă sănătos, menit să uşureze munca ficatului şi să-l protejeze de bolile grave. Astfel, gastroenterologii ne recomandă să evităm excesul de alcool şi să luăm medicamente numai atunci când sunt necesare, după sfatul specialistului.

Orice formă de intoxicare fizica sau psihică trebuie evitată. De asemenea, sunt de evitat tatuajele, piercingurile dacă nu eşti sigură de igiena instrumentelor folosite, dar şi viaţa sexuală trebuie să fie echilibrată, căci cei care au parteneri multipli riscă mai mult. Medicii ne amintesc că există un vaccin împotriva hepatitei virale B, vaccin care poate preveni infectarea.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter