Tot ce trebuie să ştii despre nichel

De Unica.ro, pe

Deşi prezent în cantităţi infime în corpul uman, nichelul joacă multiple roluri-cheie. Iată, concret, de ce nu ar trebui să-ţi lipsească acest oligoelement.
Nichelul este unul dintre acele metale care intră în componenţa organismului nostru în cantităţi atât de mici (1,2-4,6 micrograme/litru de sânge), încât s-ar putea crede că nici nu contează.

Cu toate astea, studiile medicale arată că prezenţa sa este indispensabilă bunei funcţionări a organismului, atât carenţa, cât şi supradozarea (intoxicaţia) fiind resimţite acut. Sub limita inferioară, de 1,2 micrograme/litru de sânge, poate fi asociat cu afecţiuni precum ciroza hepatică sau uremia crescută (creşterea cantităţii de uree în sânge).

Intoxicaţia cu nichel, adică depăşirea limitei supe-rioare de 4,6 micrograme/litru de sânge, poate avea urmări dintre cele mai grave: infarct miocardic, afecţiuni ale ţesutului pulmonar, cu dezvoltare lentă a unor formaţiuni maligne, afecţiuni ale rinichilor, ale cavităţii nazale şi ale gâtului.

Ce roluri îndeplineşte

â–º Nichelul intervine în procesul de reglare a glicemiei prin stimularea funcţiilor ficatului şi pancreasului şi prin sti-mularea absorbţiei de glucoză la nivel celular. De aceea, împreună cu alte metale (zinc, cobalt), este prescris pentru a stabiliza glicemia în stadiile prediabetice sau chiar în anumite cure de slăbire.
â–º Intervine în metabolismul lipidelor şi favorizează digestia amidonului, activând anumite enzime găsite în salivă şi în pancreas. S-a dovedit că, în asociere cu cobaltul, nichelul este eficient în prevenirea balonărilor şi îmbună-tăţeşte digestia, eliminând starea de somnolenţă şi de moleşeală care apare după masă.
â–º Reduce tensiunea arterială şi nervozitatea.
â–º Facilitează absorbţia fierului. S-a observat că o uşoară carenţă de nichel poate provoca pierderea de fier şi, implicit, anemia.
â–º Stabilizează structura lanţului ADN şi ajută la menţinerea structurii ţesuturilor.

În ce alimente se găseşte

Principalele surse de nichel din alimentaţie sunt: fructele uscate (în special caisele), seminţele oleaginoase (în special nucile pecan şi nucile caju), ciocolata amăruie, cerealele integrale (în special grâul nedecorticat), legumele uscate (lintea, fasolea) şi câteva dintre legumele verzi (păstăile, spanacul, ceapa şi pătrunjelul).

Astfel, 100 g de fructe uscate sau de seminţe oleaginoase furnizează organismului circa 0,115 mg de nichel, ciocolata – 0,063 mg, cerealele integrale – 0,055 mg, iar legumele uscate – 0,033 mg.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter