Mituri despre alimentaţie

De Erika Chivu, pe

Când vine vorba de alimentaţia sănătoasă, toată lumea are câte un sfat. Ouăle nu sunt bune, fructele uscate îngraşă, grăsimea te omoară, iar carnea roşie trebuie evitată.


De fapt, toate acestea nu sunt decât mituri. Iată şi altele la fel de răspândite şi la fel de false.

Ouăle sunt periculoase pentru că au colesterol

Într-adevăr, ouăle sunt bogate în colesterol, dar dacă eşti sănătoasă colesterolul din alimente nu prea îl influenţează pe cel din sânge. Ouăle nu trebuie ignorate pentru că sunt pline de proteine, vitamina A, D, E, B12, etc. Din moment ce se naşte o nouă viaţă din el, imaginează-ţi cât de bogat în nutrienţi trebuie să fie oul.

Grăsimea nu e sănătoasă

De fapt, fără grăsimile din alimentaţie nu am putea trăi. Vitaminele liposolubile nu ar putea fi asimilate, ar apărea tulburări metabolice şi dezechilibre hormonale. Singurele grăsimi care îţi fac rău sunt cele saturate, din produse de origine animală. Grăsimile vegetale, mono şi polinesaturate sunt foarte importante în alimentaţie. Le poţi găsi în nuci, seminţe de floarea soarelui, in, uleiuri vegetale, dar şi în peşte.

Dacă sari peste micul dejun slăbeşti mai repede

De fapt, e exact invers. Cine nu mănâncă dimineaţa va avea o foame de lup la prânz şi la cină, deci va consuma mult mai multă mâncare decât e nevoie. Un mic dejun sănătos te ajută să-ţi controlezi foamea, pe parcursul zilei, îţi măreşte metabolismul şi îţi dă energie.

Cafeaua ne face rău

Atâta timp cât nu exagerezi, cafeaua este chiar sănătoasă. Sutele de studii făcute pe această temă au arătat că o cafea nu numai că ne pune pe picioare dimineaţa, ci ne şi proteajză împotriva bolilor de inimă, cancerului sau atacului vascular cerebral. Totul se întâmplă datorită antioxidanţilor, cred oamenii de ştiinţă. Un consum moderat înseamnă maxim trei-patru ceşti pe zi

Carnea albă este mai slabă decât cea roşie

Este unul din miturile pe care multă lume ar paria. Suntem adesea îndemnaţi să înlocuim carnea de porc sau vită cu cea de pui, care ar fi, se zice, mai săracă în grăsimi saturate, deci mai sănătoasă. De fapt, o friptură de vită, fără urme vizibile de grăsime, este mai sănătoasă decât un copan de pui. Dacă ar fi să facem socoteala, numai pielea de pui conţine o grămadă de grăsimi saturate.

Margarina este periculoasă pentru sănătate

Era adevărat cu ceva ani în urmă, dar pentru că oamenii se fereau de grăsimile trans conţinute în margarină, producătorii au găsit o altă metodă de fabricaţie. Astfel, produsul nu numai că nu este periculos, dar chiar are o mulţime de beneficii. Margarina de astăzi conţine grăsimi poli şi mononesaturate, ceea ce înseamnă că este mai sănătoasă decât untul.

Poftele sunt un semn că organismul tău are nevoie de ceva

Este doar o scuză pe care o folosim ca să justificăm faptul că cedăm în faţa poftelor. Ele sunt un rezultat al preferinţei pentru un anumit aliment şi vin de la psihic. Te-ai întrebat vreodată de ce pofteşti numai dulciuri sau mâncăruri delicioase? Dacă pofta ar fi un semnal că organismul are nevoie de ceva, atunci am tânji şi după produse care nu ne plac.

Laptele care nu se strică e plin de conservanţi

De fapt, acesta este doar lapte pasteurizat UHT (ultra high temperature), adică încălzit la o temperatură foarte mare, apoi răcit brusc. Procesul omoară bacteriile patogene, ceea ce înseamnă că laptele e sigur, deci nu rişti să te infectezi cu salmonella, E. coli sau alte bacterii. Pentru că sunt omorâte şi unele din bacteriile care alterează laptele, acrindu-l, acesta rezistă mai mult, chiar şi la temperatura camerei, fără să se strice.

Fructele proaspete sunt mai bune decât cele uscate

Fructele uscate sunt deshidratate, adică se scoate apa din ele. Restul rămâne acolo, şi zaharul, şi vitaminele. Partea mai proastă este că, lipsindu-le apa, fructele uscate nu ocupă la fel de mult loc în stomac, deci te saturi mai greu şi trebuie să faci efortul de a-ţi controla porţiile.  

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter