Cum funcţionează memoria

De Erika Chivu, pe

Te-ai întrebat vreodată de ce uiţi un lucru pe care l-ai văzut sau l-ai făcut recent, dar nu uiţi ceva ce ai invaţat cu mulţi ani în urmă? „Oare de ce am venit la frigider?”…
… „Unde mi-am pus cheile?”, „Cum o chema pe actriţa aia…?”

Ţi se întâmplă des să-ţi pui asemenea întrebări? N-ai de ce să te îngrijorezi, e normal, mai ales dacă eşti obosită, stresată sau ai trecut de o anumită vârstă.

Totuşi, dacă uităm atât de des lucruri recente, cum de nu uităm lucruri mai îndepărtate în timp? De exemplu, cum se face că uităm tot timpul unde ne-am lăsat cheile, dar nu uităm niciodată cum se merge pe bicicletă?

Răspunsul este relativ simplu: cele două tipuri de informaţii sunt stocate în mod diferit, în locuri diferite ale creierului. Când ne gândim la amintiri, vorbim de memorie. De fapt, lucrurile sunt mai complicate de atât, pentru că există mai multe tipuri de memorie.
 
Primul tip este memoria procedurală unde sunt stocate informaţii despre cum se fac anumite lucruri. Cum se dansează, cum se leagă şireturile, cum se conduce maşina, cum se încuie uşa şi o mulţime de astfel de informaţii sunt stocate aici. Amintirile vin în mod involuntar, atunci când ai nevoie de ele, deci nu trebuie să faci un efort conştient când vrei să mergi de exemplu, pentru a-ţi aminti cum se face asta.

Urmează la rând memoria semantică, unde sunt stocate informaţii despre obiectele din jurul nostru: ce este un creion, ce este o sticlă, la ce foloseşte unghiera etc. Fără acest tip de memorie ne-am trezi în fiecare dimineaţă într-o lume străină în care nu recunoaştem niciun obiect, nicio persoană.

În sfârşit, al treilea tip este memoria episodică, ce stochează informaţii rezultate din experienţă: unde am pus cheile, cine joacă în filmul X, cum o chema pe verişoara prietenei etc. Memoria episodică este cea care ne joacă feste atunci când încercăm să ne amintim unde am pus un obiect sau ce căutam în frigider. Faţă de memoria procedurală, cea episodică necesită un efort conştient.

Trebuie să te chinui ca să-ţi aminteşti unde ai lăsat un lucru sau care era numele unei persoane pe care ai cunoscut-o. Iar dacă eşti obosită sau ai multe pe cap e cu atât mai greu.

Uneori nu-ţi poţi aminti un lucru pentru că el nici măcar nu este în memoria ta. Dacă acţionezi mecanic, în timp ce te gândeşti la altceva, bineînţeles că nu vei ţine minte unde ai lăsat cheile. Sau dacă nu eşti atentă când faci cunoştinţă cu o persoană, este normal să nu mai ştii cum o cheamă.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter