Ce e de făcut atunci când medicul tău de familie are COVID-19 sau este în izolare

De Unica.ro, pe Ultimul update Luni, 27 iunie 2022, 17:04

Răspândirea rapidă a variantei Omicron de coronavirus face să fie inevitabil ca și o parte din doctori și asistenți să se infecteze. Ce poți face dacă medicul tău de familie este infectat cu COVID-19?

Medicii de familie au tot mai multe responsabilități legate de depistarea și monitorizare infecției COVID-19, peste 4.000 de cabinete de medicină a familiei fiind centre de testare rapidă COVID-19. Dr. Gindrovel Dumitra a explicat ce se întâmplă atunci când doctorul de familie intră în izolare și pacienții au nevoie de el.

„„Eu însumi sunt în izolare”, a explicat dr. Gindrovel Dumitra, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familie, conform Libertatea. „Fiecare medic de familie organizează preluarea activităţii de către alt medic de familie. Imediat ce am fost confirmat pozitiv, am semnat o convenţie de asociere, prin mijloace electronice, cu colega mea de la cabinet. În acest moment, de pacienţii mei se ocupă colega mea”.

Procedura este aceeași cu ce se întâmpla în trecut, înainte de pandemie, când medicii de familie își luau o vacanță sau un concediu medical. „Totuşi, faptul că sunt în izolare, într-un fel sau altul, îmi permite să ţin legătura cu cei care sunt acasă şi sunt în aceeaşi situaţie ca mine, pentru a putea să uşurez un pic activitatea colegei mele de la cabinet”, a adăugat dr. Dumitra. „Ea oricum se ocupă şi de testare, de vaccinare şi de tot ce înseamnă activitatea curentă”.

Citește și: Comisia Europeană cere extinderea certificatului verde cu un an pentru călătoriile în blocul comunitar

Citește și: OMS Europa, mesaj optimist: „Suntem într-o situație de încetare a focului”

Citește și: Cum influențează traumele din copilărie atitudinea oamenilor față de vaccin și restricții

Citește și: Studiu: expunerea la o singură picătură de secreție nazală este suficientă pentru infectarea cu coronavirus

Există însă și posibilitatea în care medicul de familie nu are un coleg cu care să semneze convenția de asociere. În această situație, „casa de asigurări poate să numească un înlocuitor şi, dacă se întâmplă acest lucru, atunci pacienţii se pot adresa acelui medic”, potrivit lui Dumitra.

În cel mai rău caz, pacienții pot apela la direcția de sănătate publică din județul unde se află: „Pacientul poate apela şi la direcţia de sănătate publică din judeţ, care este, de asemenea, responsabilă de monitorizarea cazurilor COVID, inclusiv pentru persoane care nu sunt pe lista unui medic de familie. […] Dar eu cred că trebuie discutat un pic mai mult cu medicul de familie, poate şi în altă zi. Poate un coleg se află într-o situaţie care nu-i permite să dea foarte multe detalii la un anumit moment. Poate făcea febră, poate era într-o stare generală alterată, dar există soluţii”.

Foto – 123rf.com

Vezi şi cum se poate schimba medicul de familie – procedura și actele necesare!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter