E oficial: masca nu va mai fi obligatorie în spațiile închise

De Unica.ro, pe

România iese de pe 9 martie din starea de alertă, iar cu această ocazie se vor ridica toate restricțiile anti-COVID-19.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat într-o conferință de presă că masca de protecție nu mai e obligatorie în vreun loc. Totodată, accesul în centrele comerciale va fi permis fără certificat verde, iar formularul PLF nu va mai fi necesar.

„Utilizarea măștii în spațiile exterioare și în spațiile interioare nu va mai fi obligatorie, dar va fi necesară”, a explicat ministrul Sănătății. El a spus că certificatul verde nu va mai fi necesar pentru ca oamenii să aibă acces la evenimente, în restaurante și în mall-uri.

Cu toate astea, ministerul va recomanda „cu tărie” mai multe măsuri, deși acestea nu vor mai fi obligatorii. Mai exact, recomandarea purtării de mască rămâne valabilă în spațiile deschise recomandate, în transportul în comun și în școli, pentru a evita creșterea cazurilor de COVID-19.

Citește și: În contextul războiului din Ucraina, medicii români se tem de riscul reapariției unei boli infecțioase la noi

Citește și: Alexandru Rafila a dezvăluit măsurile de relaxare propuse de Ministerul Sănătății

Citește și: Studiu: Infectarea cu mai multe variante Omicron este posibilă, dar se întâmplă rar

Citește și: Ce simptome provoacă subvarianta Omicron BA.2

Ministrul Sănătății a fost întrebat de ce a scos deodată toate restricțiile și nu le-a eliminat treptat. „Este o întrebare la care nu am un răspuns foarte concret”, a explicat Alexandru Rafila. „Vă dați seama, și eu sunt solidar cu decizia Guvernului României de a nu prelungi această stare de alertă”.

„Recomandăm cetățenilor, apropo de călătoriile în străinătate, pentru că marea majoritate a țărilor europene păstrează acest certificat la intrarea în fiecare stat membru, să consulte condițiile de călătorie”, a mai spus Rafila. „Noi suntem pregătiți și păstrăm partea de legislație care permite emiterea acestui certificat electronic”.

Totodată, ministrul Sănătății a spus că recomandă „cu tărie” în continuare purtarea măștii de protecții în zonele aglomerate, evitarea spațiilor aglomerate, spălatul mâinilor, utilizarea de gel dezinfectant, testarea și, în caz de test pozitiv, prezentarea la un centru de evaluare sau chiar la unitatea de primiri-urgențe în cazul unei simptomatologii accentuate.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter