Alexandru Rafila, despre noile restricții: „Nu există niciun fel de impunere a utilizării unor măști scumpe”

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 05 ianuarie 2022, 16:27

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a oferit mai multe detalii despre noile restricții cu privire la măștile de protecție, în contextul în care cele textile nu mai sunt permise.

Alecandru Rafila a explicat că nu sunt impuse „măști scumpe” și că în continuare sunt recomandate cele medicale, cu trei straturi, cine dorește putând însă să folosească măști de tip FFP2. „Asta nu înseamnă că cineva impune acest tip de mască”, a subliniat el, citat de Digi24.

Ministrul Sănătății a vorbit și despre masca pe care o poartă el, reiterând faptul că nu se impune purtarea unor măști scumpe: „Nu există niciun fel de impunere a utilizării unor măști scumpe. Masca pe care o port eu e masca medicală cu trei straturi, nu e una deosebită, e recomandată, dar cine dorește poate utiliza și alte tipuri cum sunt cele FFP2”.

Rafila a subliniat faptul că măștile textile nu sunt eficiente, motiv pentru care nu vor mai fi permise. „Doar este vorba de trecerea de la măștile textile – mai ales în condițiile în care această boală se transmite prin intermediul aerosolilor, care sunt foarte puțin eficiente sau ineficiente -, către uniformizarea utilizării, cu toate că ea e utilizată de majoritatea cetățenilor”, a explicat acesta.

Citește și: Restricții în valul 5 al pandemiei de COVID-19: Nu mai sunt permise măștile textile

Citește și: Emmanuel Macron, mesaj pentru nevaccinați: „Pe cei nevaccinaţi, chiar vreau să-i enervez. Aceasta este strategia”

Citește și: Optimism în noul an despre evoluția pandemiei de COVID-19: „Ziua în care virusul va deveni endemic”

Citește și: Ce s-a întâmplat cu profesoara de biologie care a vaccinat anti-COVID-19 un elev la ea acasă

Oficialul a mai spus că măștile medicinale sunt nu doar accesibile din punct de vedere al prețului, ci și mai utile în a limita răspândirea coronavirusului. „Aceste măști medicinale care acum nu sunt nici scumpe, sunt accesibile, sunt mult mai utile, pentru că constituie o barieră eficientă în calea transmiterii”, a spus Rafila. „Nu e vorba de e o restricție, ci de o perioadă limitată de timp de utilizare a acestor măști unde există aglomerație sau activitate care presupune interacțiuni cu alte persoane”.

Momentan, autoritățile nu au luat în calcul sancționarea persoanelor care poartă mască textilă în loc de mască sanitară, mergând pe bunul simț al românilor: „Nu ne-am gândit la ce ar putea păți. O astfel de recomandare e o chestiune de bun-simț”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter