Jumătate din medicamente sunt luate greşit

De Erika Chivu, pe

Peste jumătate din medicamente sunt prescrise, vândute şi administrate greşit, avertizează OMS, ceea ce reprezintă o risipă de resurse şi un pericol pentru noi.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) atrage atenţia asupra folosirii raţionale a medicamentelor, care trebuie urmarită de fiecare ţară în parte. Peste jumătate din ţările lumii nu au nişte reguli clare privind prescrierea, vânzarea şi administrarea medicamentelor. Aşa se face că mai mult de 50% din medicamentele produse la nivel mondial sunt fie prescrise greşit, fie vândute sau luate greşit.

O folosire raţională a medicamentelor ar însemna ca fiecare pacient să primească medicamentul potrivit, în doza potrivită, şi să-l ia exact aşa cum recomandă medicul.

Nu ştim să luăm corect medicamente

OMS a identificat şi principalele greşeli pe care le facem în tratamentul medicamentos: luăm prea multe tipuri de medicamente deodată, luăm antibiotice sau calmante puternice atunci când nu este nevoie sau ne tratăm după ureche, fără a consulta medicul, riscând să luăm un medicament inutil sau chiar periculos.

Dar şi medicii fac greşelile lor, OMS anunţând că unele medicamente nu sunt prescrise în concordanţă cu ghidurile clinice. De exemplu, unii medici prescriu prea uşor statine, la cei cu colesterol, când primul pas ar trebui să fie regimul alimentar.

În ţările în curs de dezvoltare doar 40% dintre pacienţi sunt trataţi conform ghidurilor clinice, chiar şi când boala este una minoră. OMS oferă şi câteva exemple grăitoare: doar jumătate din copiii care suferă de diaree primesc săruri de rehidratare orală – diareea provoacă deshidratare severă, la copii – în schimb, 40% din copiii cu diaree primesc antibiotice, care sunt total inutile şi înrăutăţesc situaţia, distrugând flora intestinală.

Mai mult, doar 50-70% din bolnavii de pneumonie primesc antibioticele necesare, care merg, în schimb, la bolnavii cu răceală sau gripă, boli ce nu necesită antibiotice.

Românii iau prea multe antibiotice

Sunt greşeli pe care le fac frecvent şi cei care recurg la automedicaţie. Cu greu reuşeşti să convingi un român că nu trebuie să ia antibiotice când îi curge nasul.

Un studiu realizat la nivel european în 2009, şi citat de Agerpress, a arătat că peste jumătate din români luaseră antibiotice în ultimul an. 16% dintre ei au recunoscut că singuri au luat decizia de a face tratamentul, ei neavând prescripţie medicală. Mai grav este că aceiaşi oameni care cumpără antibiotice fără a consulta medicul, nici măcar nu ştiu când se folosesc aceste medicamente.

59% dintre români sunt convinşi că antibioticele omoară viruşii şi sunt utile împotriva răcelii şi a gripei, lucruri care sunt false. Antibioticele sunt utile numai în infecţii bacteriene, iar răceala şi gripa sunt afecţiuni virale.

Consecinţele medicamentelor luate greşit

Pe lângă faptul că este o risipă de resurse – s-ar putea salva vieţi cu medicamentele pe care le luăm fără să avem nevoie – folosirea greşită a medicamentelor este şi periculoasa pentru sănătatea noastră, a tuturor.

În ce priveşte antibioticele, folosirea greşită face ca bacteriile să dezvolte rezistenţă la antibiotice. Deja s-a anunţat că gonoreea, o boală cu transmitere sexuală aparent banală, începe să captee rezistenţă şi este posibil să devină incurabilă. Şi nu este singurul exemplu. 

Rezistenţa se dezvoltă atunci când iei antibioticul greşit sau când nu faci tot tratamentul prescris de medic. Bacteriile care supravieţuiesc devin mai puternice şi în această formă pot ajunge la cei din jur. Viaţa bolnavilor de cancer, care fac tratamente agresive, dar şi a acelor care suferă intervenţii chirurgicale depinde de eficienţa antibioticelor.

Indiferent că iei antibiotice sau alt tip de medicamente, dacă le iei fără să consulţi medicul rişti să te alegi cu efecte secundare grave sau alergii. Anumite conbinaţii de medicamente duc la o acumulare de toxine care dăunează ficatului sau chiar pot avea efecte contrarii, ca să nu mai spunem că fiecare din noi este diferit şi dozele ar trebui ajustate în functie de particularităţile organismului.

Companiile farmaceutice, parţial vinovate

Cine este de vină pentru toate acestea? Cu siguranţă şi pacienţii care preferă automedicaţia în locul unui simplu control la medicul de familie. Dar şi personalul medical joacă un rol negativ în povestea medicamentelor folosite greşit, recunosc cei de la OMS.

Medicii nu îşi iau întotdeauna timpul necesar pentru a face toate analizele, nu sunt la curent cu ultimele descoperiri, nu au informaţii clare şi independente, motive pentru care prescriu şi medicamentele greşite.

Pe de altă parte, companiile farmaceutice sunt lipsite de scrupule când vine vorba să-şi vândă produsele. Medicii primesc informaţii despre medicamente mai degrabă de la companiile producătoare decât din studii independente. În plus, în ţările care permit reclama la medicamente, pacienţii sunt convinşi de beneficiile unui anumit produs şi stăruiesc pe lângă medic să le fie prescris, chiar dacă nu ar avea nevoie.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter