Infertilitatea masculină. Cum îl convingem să se adreseze unui specialist?

De Unica.ro, pe

Infertilitatea este o experiență foarte stresantă, cu consecinte emotionale si psihologice asupra cuplurilor care suferă de această afecțiune.
În plus față de problemele practice pe care infertilitatea le ridică pentru un cuplu care își dorește copii, studiile de specialitate arată că experiența infertilității afectează toate fațetele vieții în doi.

Impactul emoțional al infertilității – Psiholog Silvia Goliță, spitalul Wellborn

Infertilitatea interferează cu viața sexuală a cuplului, aduce în discuție credințe și valori împărtășite sau nu în legătura cu importanța copiilor în familie și ridică problema luării unor decizii importante legate de tratamentul care va fi urmat sau nu, dar și de diagnosticul pe care cei doi s-ar putea să trebuiască să îl accepte. Este o experiență dificilă, care poate determina sentimente de furie, negare, vinovăție, frustrare, izolare, eșec personal și social, stimă de sine scăzută, depresie, anxietate și nemulțumire față de viața de cuplu pentru ambii parteneri. Pe scurt, procesul de a face fața infertilității este un rollercoaster emoțional.

Cum îi convingem pe bărbați să se adreseze unui specialist?

Studiile arată că bărbații își doresc copii la fel de mult ca și femeile. Își doresc în viețile lor fericirea de a fi părinte. Așadar, un pas logic spre a avea copii ar fi ca bărbații din cuplurile care întâmpină dificultăți în a concepe să meargă la un medic specialist. Testarea fertilității unui bărbat este mai ușoară și implică mai puțin disconfort fizic decât cea a unei femei. Însă testarea în sine este un motiv de disconfort psihologic.

Pentru un bărbat care se confruntă pentru prima oară în viața cu întrebarea dacă poate sau nu face copii, demersul care l-ar duce spre un răspuns este ambiguu și foarte anxiogen. Pornind de la implicațiile practice – vizita inițială, consultul, diagnosticul, tratamentul, la implicațiile personale, totul este nou și necunoscut, în afara controlului său și îi va afecta direct viața. Răspunsul normal în aceasta situație este teamă, anxietate și tendința de evitare.

În continuare, o serie de factori va determina răspunsul unui bărbat în aceasta situație.

Primul factor sunt propriile credințe și atitudini față de necesitatea întemeierii unei familii, fața de orginea dezirabilă a copilului său și mai ales față de importanța și semnificația propriei fertilități. Pentru unii bărbați, infertilitatea poate fi un obstacol mai ușor sau mai dificil de trecut pentru a avea un copil. Alteori, opțiunile pe care s-ar putea să afle că îi sunt disponibile, sau certitudinile pe care le-ar putea afla despre sine sunt prea greu de acceptat. Uneori e foarte greu de încorporat în imaginea și stima de sine faptul că s-ar putea să fie infertil. O vorbă din bătrâni spune să nu pui o întrebare dacă nu ești pregătit să îi aflii răspunsul.

Un alt factor important îl reprezintă așteptările sociale pe care bărbatul simte că este dator să le îndeplinească. Presiunea, dar și susținerea pe care o resimte din partea familiei, a comunității în care locuiește, a statului său profesional va influența atitudinea pe care o va avea față de apelarea la un medic specialist.

Iar ultimul factor important pentru decizia de a merge la un centru de specialitatea îl reprezintă expectanțele sale în privința consecințelor vizitei și a controlabilității celor ce vor urma. Dacă bărbatul se simte în control și în siguranță, va alege să solicite servicii de specialitate. Dacă nu anticipează consecințe pozitive, și nu se vede ca având un rol activ în schimbare, bărbatul va fi mai puțin motivat să se implice într-un demers medical.

O serie de factori ar putea înlesni decizia unui bărbat de a apela la un specialist în fertilitate.

În primul rând, bărbatului trebuie să îi fie clar unde trebuie să se ducă, ce urmează să se întâmple acolo, ce fel de probleme vor fi discutate, și în mare cam care ar putea fi opțiunile sale. Nimănui nu îi place să meargă cu capul înainte într-o situație necunoscută, cu atât mai mult într-o astfel de situație delicată. Infertilitatea și problemele de fertilitate trebuie demistificate, atât pentru femei cât și pentru bărbați. Tehnologiile de reproducere asistată există de la finalul anilor 1970, milioane de cupluri au beneficiat de astfel de tratamente și de altele mai simple. Infertilitatea este o problemă medicală care poate fi tratată care nu are legătura cu valoarea individului ca femeie sau ca bărbat. Bărbatul trebuie să simtă că merge la un medic specialist, care îl vă ajuta cu o problemă, nu undeva unde îi va fi atacată masculinitatea. Această normalizare a atitudinii se poate face prin educație, prin oferirea de informații de către specialiști, prin îndrumarea oamenilor spre surse de încredere unde se pot documenta.

Însă cel mai important în cazul unui bărbat care cochetează cu ideea de a merge la un specialist în infertilitatea este suportul și susținerea pe care acesta simte că o primește din partea partenerei sale. Partenera de viață, în cazul bărbaților care au în general o rețea socială mai restrânsă, este principalul confident, sprijin, persoana cu cea mai mare greutate afectivă în viața lor. Bărbații, în general, nu vor dori să discute despre problemele lor de fertilitate cu altcineva în afară de partenerele. Iar atunci, cu atât mai mult percepția acesteia asupra lui și asupra problemei lor este extrem de importantă. Suportul necondiționat, afecțiunea și atitudinea normalizantă a partenerei poate ajuta bărbatul să treacă peste jenă, rușine și anxietate și să apleze la un specialist.

În concluzie, infertilitatea este o problemă care afectează ambii parteneri ai cuplului, și numai împreună, privind infertilitatea ca pe o problemă care poate fi rezolvată și nu ca pe un defect de carcter, cei doi își pot îndeplini visul de a avea un copil. Este important ca aceste cupluri să știe că exista soluții pentru problemele lor, că există echipe specializate și în România, care pot trata și cele mai complexe cazuri și că timpul este un factor decisiv în păstrarea fertilității, fie ea feminină sau masculină.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter