Începe şcoala. Cum te organizezi?

De Lumea Femeilor, pe

Sănătate, cumpărături, programul zilei – sunt cele trei teme de care trebuie să te ocupi înainte să înceapa şcoala.
Sănătate
O stare bună de sănătate este prima condiţie pentru ca puiul tău să „atace” cu toate forţele noul an şcolar. Controlul medical mai poate fi făcut rapid, acum, în câteva zile, cât nu încep predările şi tezele.
Fă programări la dentist şi la medicul oftalmolog. Cariile nerezol­vate şi abcesele ulterioare sunt surse de abatere a atenţiei de la orele de şcoală. De asemenea, o bună vedere este o condiţie pentru reuşita şcolară. {i nu uita că problemele de vedere încep cu dureri de cap!
Alimentaţia intră tot la capitolul „sănătate”, căci copilul tău este în plină perioadă de creştere şi are nevoie de hrană bine repartizată: proteine, grăsimi etc. Adică: legume, fructe, lactate, carne.
Calciul este elementul-cheie în această perioadă de viaţă: până la 20 de ani, sistemul osos se află în perioada de maximă creştere.
Încă nu este târziu ca să îi ceri medicului de familie un set de analize de sânge pentru că, la fete în mod special, apar, în (pre)adolescenţă, carenţele de vitamina B.
Cumpărături
Caiete, pixuri, dicţionare şi… manuale. Începând cu prima zi de şcoală o să ştiţi deja ce trebuie cumpărat, aşa că sfârşitul de săptămână care se apropie va fi dedicat acestora. Vorbeşte cu mămicile colegilor sau prietenilor, ca să cumpăraţi en gros.
Deşi poate este amuzant, din statistici reiese că o mare bătaie de cap pentru părinţii care au copii la şcoală o reprezintă încălţămintea. Dilema comod versus la modă, în ce priveşte încălţările, suscită interes mai ales pentru părinţii de fete care, în această perioadă, trebuie să cumpere pantofi de şcoală.
Se schimbă priorităţile
Reînceperea şcolii înseamnă, categoric, şi schimbarea modului de viaţă al întregii familii.
Discută cu soţul tău cine merge cu copilul vostru la vizite medicale şi cumpărături, dar lăsaţi-i şi copilu­lui sarcini de îndeplinit. Una dintre ele ar putea fi aceea a reînnoirii abonamentelor la transportul public.
Stabiliţi cine pregăteşte sandvişurile şi asigură-te că ai tot ce îţi trebuie. Astfel îi vei oferi copilului tău o gustare sănătoasă.
Ei, da, oricât de greu ar fi să convingi un adolescent să nu mai stea până la 3.00 dimineaţa pe net, momentul trebuie să vină. Discutaţi cu el şi readuceţi-i aminte, cu blândeţe şi tact, că şcoala trebuie să redevină centrul preocupărilor lui. Readaptarea la un alt program este stresantă şi pentru voi, părinţii, aşa că nu uita că şi adoles­centul tău trece prin zile melancolice.
Deci, blândeţe, deocamdată!
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter