Hormonii care aduc fericirea

De Stela Moisescu, pe

„…si au trait fericiti pana la adanci batraneti” este un text care nu prea te pregateste pentru viata, nu-i asa? Din experienta ai invatat ca viata in cuplu este complexa si greu de intretinut.
Iubirea este liantul care va tine impreuna, insa ea nu garanteaza intotdeauna fericirea. Savantii au descoperit ca motivele fericirii sunt in… interiorul corpului, acolo unde actioneaza hormonii. Acesria influenteaza sentimentele, si implicit viata de cuplu, cum nici nu-ti imaginezi.

Oxitocina

Este „hormonul atasamentului” in cuplu, el consolideaza sentimentul de iubire. Il secreti si tu si iubitul tau atunci cand va imbratisati, va sarutati, dar mai ales dupa un orgasm. Cantitatea de oxitocina eliberata prin sex creste o data cu calitatea si cu numarul de acte sexuale. Iar asta va intareste relatia.

Barbatii elibereaza o cantitate mai mare decat femeile imediat dupa orgasm. Daca iubitul tau este mai afectuos in perioadele in care faceti sex des, nu este pentru ca „doar asta vrea de la tine”, ci datorita secretiei acestui hormon. Tot oxitocina este cea care ii relaxeaza pe barbati si ii ajuta sa doarma profund. Nu-i de mirare ca el adoarme aproape imediat. Asteapta-te in schimb la multe declaratii de dragoste cand se trezeste.

Serotonina si dopamina

Cunoscute si sub denumirea de hormoni ai fericirii, joaca un rol important in felul in care interactionati voi doi. La nivele normale, ele iti dau optimism, orice activitate e facuta cu placere si te incarca cu entuziasm! Cu alte cuvinte, tu si iubitul tau va intelegeti de minune, aveti energie si sunteti mai dispusi sa faceti compromisuri.

Au o mare influenta si asupra dorintei sexuale. Daca ai un nivel scazut de dopamina si serotonina, libidoul scade iar pasiunea dispare. Serotonina „insuficienta” este si motivul pentru care te simti deprimata, irascibila si ai insomnii. Iar asta e valabil si pentru iubitul tau. Stresul este cel care scade nivelul de serotonina si dopamina. Vestea buna e ca poti ajuta organismul sa secrete acesti hormoni.

Sportul si dieta echilibrata sporesc cantitatea de dopamina, iar consumul de carbohidrati, cantitatea de serotonina. Ai grija sa consumi carbohidrati complecsi (ovazul, cerealele integrale, broccoli, dovlecel, legumele cu frunze verzi, cartofii, fasolea si toate fructele), nu simpli (bomboanele, painea alba, apa gazoasa, inghetata, tortul si prajiturile), pentru ca cei din urma au efect doar pe moment.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter