Ai grijă de tine! Stresul te îmbolnăveşte

De Lumea Femeilor, pe

Calm. Fără grabă. Fără nervi. Relaxat. Cu voie bună. Cam aşa ar trebui să le facem pe toate. Cât mai des posibil. Altfel ne încărcăm de stres. Azi aşa, mâine aşa… “Fac eu faţă şi de data asta!”. Şi, când colo, uite câte se pot întâmpla…

Dublează riscul de diabet

Un studiu israelian a demonstrat că, atunci când muncim în condiţii de stres, emoţiile şi anxietatea dublează riscul de a ne îmbolnăvi de diabet. 
De ce? Creşte producţia de adrenalină – hormon insulino-rezistent, ce contracarează acţiunea insulinei, accelerând, astfel, declanşarea diabetului.

Afectează tiroida

Stresul reduce capacitatea de apărare a organismului şi dereglează funcţionarea glandei tiroide. O problemă cu care se confruntă în special persoanele cu munci de mare răspundere, expuse frecvent la depresii.

Favorizează cancerul

Uneori, o situaţie de viaţă extrem de stresantă (un divorţ, pierderea locului de muncă etc.) şubrezeşte organismul, deschizând calea unei forme de cancer sau accelerând una deja existentă. Cancerul este o boală multifactorială – multe alte elemente concură la evoluţia sau involuţia lui, iar stresul este unul esenţial. De aceea se pune atâta accent, în astfel de cazuri, pe maximum de confort: relaxare,
psihoterapie etc. Mai ales că tratamentul acestei maladii în sine este foarte stresant.

Declanşează maladii ale pielii

Eczeme, psoriazis – o criză de nervi sau o spaimă zdravănă le pot declanşa. Pentru medicii dermatologi şi pentru psihiatri legătura dintre stres şi problemele epidermei este cât se poate de evidentă.

Provoacă probleme abdominale

Gastroenterologii susţin că 50% dintre simptomele neplăcute din această zonă sunt rezultatul unei perioade de anxietate, de depresie sau de emoţii puternice.
Foto: Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter