Fumatul dăunează grav frumuseţii

De Erika Chivu, pe

Cele care fumează ştiu deja că trebuie să se lase cât mai repede. Din păcate, e uşor de zis şi mai greu de făcut. Aşa că, dacă ai nevoie de o motivaţie, în plus, iată cum…
… pot ţigările să-ţi strice frumuseţea.

Pentru că nu fumezi peste noapte se instalează sevrajul de nicotină care nu te lasă să dormi suficient de bine. Aşa se face că fumătoarele au mai adesea probleme cu nesuferitele cearcane de care atâtea şi atâtea femei se feresc.

De altfel, întregul ten are de suferit din cauza fumului de ţigară. În primul rând dispare acea strălucire naturală a pielii sănătoase. Fumul de ţigară conţine monoxid de carbon ce nu lasă oxigenul să ajungă la nivelul pielii, dar şi nicotină, care reduce vascularizarea tenului, acesta devenind uscat şi palid. Aşa se face că ai tot timpul un aspect obosit, o piele ternă, lipsită de culoare.

Şi ridurile se vor grăbi să apară dacă nu renunţi la fumat cât mai repede. Studiile au arătat că, datorită îmbătrânirii premature a pielii, fumătorii arată, în medie, cu 1,4 ani mai în vârstă decât sunt. Se întâmplă din acelaşi motiv deja menţionat: substanţele inhalate odată cu fumul de ţigară împiedică vascularizarea normală a tenului.

La aspectul îmbătrânit contribuie şi dinţii, care nu sunt tocmai albi, la cei care fumează. E drept că şi nefumătorii pot avea dinţii îngălbeniţi sau stricaţi, însă fumătorii sunt cel mai adesea afectaţi. Dacă nu faci tratamente de albire costisitoare, e aproape imposibil să ai un zâmbet strălucitor, pentru că nicotina pătează dinţii. Nu se întâmplă peste noapte, ca să-ţi poţi da seama, ci în timp.

Mai mult, dinţii fumătorilor sunt, adesea, stricaţi. Dacă fumezi ai şanse de şase ori mai mari să te alegi cu afecţiuni gingivale care te vor lăsa fără dinţi dacă nu sunt tratate. De altfel şi cancerul cavităţii bucale este mult mai frecvent la fumători.

De parcă toate acestea nu sunt de ajuns, fumătorii au şi părul mai rar. Toxinele din fumul de ţigară alterează ADN-ul foliculilor (rădăcinile firelor de păr). Drept urmare, părul îţi cade tot mai mult şi chiar are tendinţa să albească mai repede, cred unii specialişti.
Dacă până acum ne-am concentrat pe pagubele pe care fumatul le produce la nivelul feţei, să vedem şi ce schimbări apar la nivelul corpului.

Fumătorii sunt, în general, mai slabi, pentru că ţigările taie pofta de mâncare şi măresc metabolismul. Dar studiile au arătat că aceştia tind să acumuleze grăsime viscerală, adică acea grăsime care se ascunde în abdomen, printre organele interne. Chiar dacă nu atârnă, ca grăsimea „normală” aceasta îţi face abdomenul mai proeminent.

Dacă te alegi cu o tăietură sau o rană cât de mică, ţigările te „ajută” să rămâi cu cicatrici permanente. Nicotina îngustează vasele de sânge, ceea ce limitează vascularizarea ţesuturilor. Asta înseamnă că rănile tale se vindecă mai greu şi pot lăsa ciatrici mai mari, mai colorate, deci mai vizibile decât cele care le rămân nefumătorilor.

Pentru că nicotina alterează şi ţesutul conjunctiv, care îşi pierde elasticitatea şi rezistenţa, fumătorii au mai multe şanse să facă vergeturi dacă se îngraşă rapid. Toată lumea poate să se aleagă cu vergeturi, mai ales dacă există şi o predispoziţie genetică, însă, la fumători, riscurile cresc.

În sfârşit, nicotina din ţigări îţi pătează nu numai dinţii ci şi degetele. Degeaba te chinui să-ţi faci o manichiură ca la carte, când degetele tale sunt galbene de la ţigări. Ca să nu mai amintim mirosul caracteristic.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter