Fumatul provoacă depresie

De Erika Chivu, pe

Faţă de nefumători, fumătorii au şanse de două ori mai mari să se aleagă cu o depresie sau cu stări de anxietate. Fumatul, şi nu renunţarea la fumat, provoacă depresie.
Fumatul creşte riscul de apariţie a depresiei şi anxietăţii, arată un nou studiu realizat în Noua Zeelandă şi citat de Societatea Română de Pneumologie.

„Concluzia principală a studiului este că, pe lângă bolile de natură fizică pe care fumatul le provoacă, dependenţa de nicotină creşte şi riscul afecţiunilor de sănătate mintală”, au declarat cercetătorii care au pus la cale această cercetare.

Descoperirile lor sunt acceptate şi de specialiştii români. „Contrar unor opinii vehiculate în ultimii ani în media, conform cărora cei care se lasă de fumat sunt predispuşi spre depresie, acest studiu arată clar că nicotina reprezintă un factor de risc pentru apariţia acestei afecţiuni.” a declarat Bogdana Bursuc, psiholog coordonator în Programul Naţional de Renunţare la Fumat.

Aşadar teama de o boală mintală nu este o scuză ca să continui fumatul. E adevărat că nu-i uşor să renunţi la tutun, că această încercare necesită un efort psihic intens, dar beneficiile sunt mult mai mari decât riscurile inclusiv în ce priveşte bolile mintale.

Dacă nu fumezi, nu înseamnă că eşti ferită de anxietatea şi depresia asociate dependenţei de nicotină. Şi fumatul pasiv influenţează apariţia bolilor mintale. „Studii recente arată că şi cei care sunt expuşi la fumul de ţigară prezintă un risc crescut de depresie şi anxietate”, mai spune psihologul Bogdana Bursuc, reamintindu-ne că renunţarea la fumat este cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru sănătatea noastră şi a celor din jur.

Conform specialiştilor, români vor să renunţe la fumat, dar nu ştiu cum.

Citeşte aici metode prin care să renunţi la fumat.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter