Cum te ferești de viruși în sezonul rece?

De Unica.ro, pe

Viruşii o duc mai bine iarna: pe de o parte, pentru că, datorită condiţiilor climaterice din acest sezon, trăiesc mai mult şi sunt mai viguroşi. Pe de alta, pentru că frigul îţi reduce imunitatea, cu atât mai mult cu cât eşti mai obosită decât în alte perioade ale anului.
Aerul rece provoacă şi o vasoconstricţie a mucoasei nazale, perturbând activitatea cililor care curăţă nasul „pe dinăuntru”. Cilii se mişcă mai încet, deci drenarea mucusului se reduce. Aşa că nasul îşi îndeplineşte mai greu rolul de barieră protectoare, viruşii intră ca le ei acasă şi bacteriile se înmulţesc. Deşi jocurile par făcute, poţi întoarce scorul în favoarea ta. Stimulând capacitatea de apărare a organismului.

SUS IMUNITATEA!

 
Ca să îţi fortifici organismul, foloseşte, cu încredere, fitoterapia şi homeopatia – sunt cele mai eficiente metode de consolidare a imunităţii. Ideal ar fi să consulţi, mai întâi, un medic specializat în aceste domenii, ca să vadă care sunt punctele slabe ale sistemului tău imunitar. În plus, remediile homeopatice se eliberează, la farmaciile cu acest profil, doar pe bază de reţetă. Cât priveşte fitoterapia, ea este mult mai laxă – îţi poţi procura cu uşurinţă varii leacuri, sub formă de gelule, ceaiuri, uleiuri esenţiale etc., ce acţionează rapid şi eficient, de la primele simptome. Şi aici, însă, avem o mică „erată”: tratamentele fitoterapeutice nu sunt întotdeauna inofensive! Mai ales dacă intră în „combinaţie” cu anumite tratamente clasice, pe care tocmai le urmezi. Aşa că ne întoarcem la ce ziceam mai sus: consultă-te cu medicul de familie sau cu un fitoterapeut!

JOS POLUANŢII!

Jos cu ei! Pentru că şi ei îţi atacă imunitatea. Mă gândesc, foarte concret, la poluanţii de zi cu zi, cum ar fi tutunul. Apropo, ştii că, şase luni pe an, din octombrie până în aprilie, nu trebuie să fumezi în aer liber? Frigul şi umezeala sunt aliaţi forte ai tuturor bolilor respiratorii din acest sezon! În plus: ajustează-ţi întregul stil de viaţă: dormi suficient, oxigenează-ţi corect plămânii (ieşi la aer în fiecare zi, minimum 30 de minute şi aeriseşte bine încăperile), mănâncă multe fructe şi legume (ca să-ţi faci plinul de energie), spală-te pe mâini ori de câte ori vii de afară (în mijloacele de transport în comun, poartă mănuşi când te ţii de bară; şi stăpâneşte-ţi gesturile: nu duce mâna la gură, nas, ochi – sunt căile preferate de acces ale viruşilor). Sunt condiţiile minime şi obligatorii ca să treci de iarna asta fără să zici „Hapciu!”.

Remediile bunicii – mereu tinere

►Perna electrică. Sau, ca pe vremuri, punga cu apă fierbinte. Încălzesc de minune picioarele îngheţate şi paturile goale. Şi, orice ai zice, sunt mai sexy decât ciorapii groşi din lână…

►Inhalaţiile. Vaporii degajaţi de apa fierbinte ajută la descongestionarea căilor respiratorii. Dacă adaugi şi câteva picături dintr-un ulei esenţial, este şi mai bine.

►Laptele cald, îndulcit cu miere. Datorită mierii, afe efect calmant asupra gâtului iritat. Homeopaţii ne sfătuiesc, totuşi, să evităm acest remediu, dacă avem secreţii în gât. şi să îl înlocuim cu sucul de lămâie (vitamina C), combinat cu apă caldă şi cu miere.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter