Exclusiv. Tot ce trebuie să știi despre anxietate și izolare. Interviu cu psihiatrul Anamaria Ciubară

De Raluca Vițu, pe Ultimul update Miercuri, 18 martie 2020, 11:33

Oamenii trebuie să învețe să trăiască altfel. Pandemia de coronavirus ne-a pus în situația de a ne schimba stilul de viață pentru a ne apăra de un inamic invizibil. În urmă cu un an, acest scenariu ar fi părut desprins dintr-un film de duzină. Astăzi, ne aflăm în situația de a ne izola de societate și de a trăi cu noi înșine. Unica.ro a stat de vorbă cu unul dintre cei mai cunoscuți psihiatri din România, Prof. Univ. Dr. Anamaria Ciubară.  Medic primar psihiatru la Spitalul de Psihiatrie “Elisabeta Doamna” din Galați, Anamaria Ciubară ne învață cum să prevenim anxietatea, în contextul în care este tot mai clar că vom sta acasă o perioadă lungă de timp.

– Doamna doctor, amenințarea izolării este tot mai mare. Am văzut cu toții ce se întâmplă în Italia și Spania. Cum afectează această izolare psihicul nostru?

– Depinde de cum este realizată aceasta izolare și de posibilitățile pe care le are persoana izolată. Dacă izolarea este împreună cu o parte a familiei, atunci poate fi benefică pentru a recimenta legăturile din familie. Având în vedere dezvoltarea tehnologica actuală, nici izolarea singulară nu ar trebui să aibă un impact major asupra psihicului. Singura problemă a izolarii este percepția persoanei izolate privind riscul de a fi contaminată (frica de a face boală).  Dacă izolarea se face cu respectarea unor rigori care să asigure confortul persoanei izolate, atunci impactul asupra psihicului ar trebui să fie minimal.

Citeşte şi: O femeie cu coronavirus dezvăluie ce simți dacă ești infectat

– Ce simte un om izolat de restul lumii?

– Cred că intrebarea se referă strict la contextul actual. În această situație, primul sentiment este cel de frustrare, datorită faptului că se elimină planurile inițiale. Ulterior, poate să apară anxietatea, datorată problemei ipotetice a dezvoltării bolii, dacă nu există certitudinea acordării în timp util a informațiilor și îngrijirilor.

– În țările în care populația a trecut prin izolare, anxietatea a fost una dintre probleme. Cum o putem preveni?

– Această anxietate este generată, în principal, de deținerea unor informații incomplete, din surse nesigure. Prevenția cea mai bună este o informare corectă și în timp real.

Citeşte şi: Exclusiv. Drama românilor izolați în Italia: “Suntem ca în pușcărie!”

“Aceasta pandemie nu este apocalipsa

– Ce putem face în momentele de panică?

– Cel mai corect este să cerem ajutor de specialitate (psiholog, psihiatru). Se poate opta în acest moment și pentru consultații sau psihoterapie on-line. Având în vedere situatia dată, trebuie sa ne asigurăm că informațiile detinute sunt corecte și să încercăm să realizăm că aceasta pandemie nu este apocalipsa.

Citeşte şi: Poveștile coronavirusului. Româncă din Italia: „Am primit mesajul pe care nu-mi doream să-l citesc niciodată”

– Cum trebuie să ne comportăm cu copiii în astfel de crize?

– Datele statistice de până la această dată evidențiază faptul că această categorie de vârstă este cel mai puțin afectată. Copiii trebuie incluși în activități educative individuale preluate de către părinți, astfel încât ei să dețină informații corecte pe care să le poată utiliza în folosul lor. Aici ma refer la tot ceea ce înseamnă reguli de igienă, evitarea contactului fizic cu alte persoane pe perioada pandemiei etc.

– Ce atitudine trebui să adopte cei care sunt încadrați în categoria de risc a coronavirusului? Mă refer la bătrâni, la oameni cu co-morbidități…

– Persoanele cu risc trebuie să-și autolimiteze pericolul de contaminare, expunere. Astfel, trebuie evitate în perioada de pandemie deplasările care nu sunt necesare, trebuie limitat contactul social, este necesar să evite cabinetele și clinicile medicale dacă nu sunt urgențe. O periodă limitată, controlul pentru o patologie aflată în tratament poate fi efectutat și telefonic, în limite rezonabile. Ideea este ca nimeni să nu intre în panică. Omenirea va trece și peste această perioadă grea!

sursa foto – facebook.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter