Droguri ilegale cu proprietăţi terapeutice

De Erika Chivu, pe

Marijuana nu este singurul drog care ar putea fi folosit ca tratament medical. Studiile arată că şi LSD sau ketamina ar avea proprietăţi terapeutice dacă sunt adiministrate în anumite condiţii.
Pacienţii cu dureri cronice care au fumat cannabis de trei ori pe zi, timp de cinzi zile, în cadrul unui studiu au raportat o scădere considerabilă a durerii, dar şi o stare psihică mai bună, un somn odihnitor şi dispariţia stărilor de anxietate.
Este o dovadă în plus că unele din substanţele care sunt astăzi în categoria drogurilor ilegale ar putea să aibă proprietăţi benefice dacă sunt administrate sub supraveghere medicală, în anumite doze.

Potrivit estimărilor, cannabisul, din care se obţin marijuana şi haşişul, a fost descoperit ca plantă medicinală cu 2000 de ani înaintea erei noastre. Abia mai târziu planta a început să fie folosită ca drog mai întâi în ritualurile religioase – se pare că şi dacii o foloseau – apoi ca modalitate de relaxare. Asta până la începutul secolului XX, când mai multe state au interzis folosirea ei.

Cannabisul în lupta cu cancerul

Astăzi tendinţa este către revenirea la folosirea cannabisului ca plantă medicinală. În unele ţări el se poate consuma în mod legal, dar numai la indicaţia medicului şi există chiar medicamente de sinteză asemănătoare cu cannabisul.

Cercetările au demonstrat atât de multe beneficii încât cannabisul pare o plantă minune. Substanţa care dă plantei propietăţile curative este tetrahidrocanabinolul sau THC. Conform cercetărilor, THC previne instalarea bolii Alzheimer, îmbunătăţeşte starea seropozitivilor şi chiar se pare că ar contribui la vindecarea dependenţei de heroină.

Mai mult, cannabisul ar putea să ajute în lupta cu cancerul, impiedicând apariţia metastazelor la pacientele cu cancer la sân şi grăbind vindecarea tumorilor cerebrale. Faţă de ţigările clasice, cu tutun, cele din cannabis nu măresc riscul de apariţie a cancerului la plămâni.

Ketamină şi LSD pentru bolile mintale

Ketamina, care devine tot mai cunoscută şi la noi, este folosită ca anestezic în medicină, dar şi ca drog, datorită efectelor halucinogene. Studiile au arătat că ea s-ar putea folosi cu succes în tratamentul pacienţilor maniaco-depresivi.
La numai jumătate de oră de la administrarea unei anumite cantităţi de ketamină, simptomele depresiei au dispărut în proporţie de 50%, iar efectul s-a menţinut timp de câteva zile.

Rezultatele au fost catalogate drept remarcabile, având în vedere că antidepresivele clasice îşi fac efectul abia după câteva săptămâni de administrare, timp în care pacientul nu poate duce o viaţă normală şi chiar există un risc de suicid.

Uimitor este şi faptul că drogul a funcţionat în cazul pacienţilor care nu au scăpat de depresie cu niciun alt tratament, nici măcar cu electroşocuri.
Ketamina nu este singurul drog psihedelic cu efecte terapeutice. LSD-ul a fost inventat ca medicament pentru bolile mintale şi abia apoi s-au descoperit efectele lui halucinogene.

În anii următori, CIA a desfăşurat experimente secrete în cadrul cărora se observau efectele drogului asupra unor persoane sănătoase şi cu boli mintale. Chiar dacă substanţa a fost trecută în ilegalitate, experientele au continuat.

În anii ’50 s-a descoperit că ajută în lupta cu dependenţă de alcool, sporeşte creativitatea şi facilitează şedinţele de psihoterapie. Acest ultim efect a fost demonstrat şi de un studiu mai recent, în cadrul căruia s-au observat beneficii asupra psihicului la pacienţii aflaţi în stadii terminale. Efecte pozitive în bolile mintale au şi ciupercile halucinogene, dar şi Ecstasy.

De reţinut este că efectele terapeutice se manifestă numai în cazul unui tratament controlat şi la anumite doze de drog. Toxicomanii nu se pot aştepta la rezultate pozitive dacă folosesc marijuana sau droguri halucinogene.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter