Glicemie mare. Simptome diabet și prediabet. Cum le recunoști

De Unica.ro, pe Ultimul update Luni, 10 aprilie 2023, 20:38
O glicemie mare, care nu se încadrează neapărat la diabet zaharat de tipul II, poate să semnaleze un prediabet. Cei afectați pot lua măsuri pentru a-și reduce această glicemie mare. Altfel, majoritatea vor face diabet zaharat și vor necesita tratament medicamentos sau chiar insulină.

Glicemie mare. Ce înseamnă

O glicemie mare este o glicemie care depășește anumite limite pe nemâncate, adică la minim opt ore după ultima masă.

Ce este glicemia

Glicemia reprezintă concentrația de glucoză în sânge. Glucoza este forma sub care zahărul se găsește în sânge și reprezintă principala formă de energie a organismului nostru. Glucoza din sânge provine din alimentele pe care le consumăm și de aceea ea are un nivel mai ridicat după masă și mai scăzut pe nemâncate. În mod normal, glicemia se măsoară pe nemâncate. Se poate măsura prin analiza de sânge specifică, făcută la un laborator sau cu ajutorul unui glucometru, acasă.

Glicemia normală la adulți

– O glicemie normală pe nemâncate este între 70 și 100 mg/dl. Valorile pot să varieze ușor în funcție de laborator.
– La două ore după masă, o glicemie normală este până în 140 mg/dl.

Glicemie mare la adulți

O glicemie mare înseamnă peste 100 mg/dl pe nemâncate.
– Între 100 și 125 mg/dl vorbim despre un prediabet.
– Peste 125 mg/dl ave de a face cu diabet zaharat de tipul II.

Pentru a măsura mai exact glicemia se pot face și alte analize, de exemplu testul de toleranță la glucoză sau hemoglobina glicată.

Testarea glicemiei este neapărat necesară începând cu vârsta de 45 de ani, indiferent de starea de sănătate. Cei care sunt supraponderali, sedentari sau au în familie persoane cu diabet de tip II, trebuie să-și măsoare periodic glicemia, indiferent de vârstă.

Glicemie mare. Care sunt simptomele

Este deosebit de important să îți măsori glicemia mai ales dacă ai simptome de diabet sau prediabet. Atunci când ai o glicemie mare, adică ai prea multă glucoză în sânge, vor apărea următoarele semne:

  • Sete exacerbată
  • Urinare frecventă
  • Stare de oboseală
  • Tulburări de vedere, de exemplu vedere încețoșată.

Este foarte important ca, dacă ai aceste semne, să îți măsori imediat glicemia. Este valabil mai ales dacă ai un exces de kilograme, dacă ai o dietă nesănătoasă cu multe alimente procesate și sucuri, dacă ai o talie mai mare de 80 centimetri și ești sedentar.

Din păcate puțini români își verifică anual glicemia, așa cum este recomandat, iar când o fac descoperă valori mari care deja necesită medicație sau injecții cu insulină.

Dacă o glicemie mare este descoperită în faza în care ea trădează un prediabet, schimbările modului de viață pot preveni diabetul de tipul II. Printr-o dietă echilibrată, săracă în zahăr, și mișcare mai multă, o glicemie mare poate fi adusă la valori normale.

Glicemie mare. Simptome diabet și prediabet. Cum le recunoști

Care sunt complicațiile când ai glicemie mare

Pe lângă faptul că este neplăcută din cauza simptomelor enumerate mai sus, o glicemie mare presupune riscuri uriașe.  Dacă ți s-a descoperit o glicemie de peste 100 mg/dl, trebuie șă știi că nu este normal și nu trebuie tratată cu indiferență. În timp, un prediabet se va transforma cu siguranță în diabet de tipul II, iar complicațiile lui sunt importante:

  • Colesterol crescut
  • Hipertensiune
  • Boli de inimă
  • Boli de rinichi
  • Accident vascular
  • Orbire
  • Amputarea membrelor

Atenție! Prediabetul este asociat adesea cu infarctul și îți poate afecta rinichii, chiar dacă nu ai ajuns încă la diabet propriu-zis. O glicemie mare poate fi explicația acelor cazuri când o persoană aparent sănătoasă face un infarct miocardic.

Vezi ce beneficii are chimenul si cum ajuta in prevenirea diabetului!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter