La doctor, doar cu programare

De Erika Chivu, pe

Ministerul Sănătăţii anunţă adoptarea unei decizii prin care toate cabinetele medicale sunt obligate să primească pacienţii pe bază de programare.

Medicii, obligaţi să facă programări

Începând cu 1 aprilie a intrat în vigoare ordinul Ministrului Sănătăţii prin care sunt aprobate măsurile de eficientizare a activităţii în ambulatorii. Una dintre aceste măsuri se referă la programările pe care deja ar trebui să le facă orice cabinet: medicii de familie, ambulatoriile de specialitate, inclusiv specialităţile paraclinice, stomatologii.

Astfel, cu cel puţin 24 de ore înainte de consultaţia dorită trebuie să te programezi la medic, fie prin telefon, fie personal. Pentru asta, cabinetele medicale sunt obligate să afişeze într-un loc vizibil numărul de telefon care poate fi apelat pentru programări.

Totuşi, noile reguli nu exclud posibilitatea ca pacientul să se prezinte la medic fără programare, caz în care trebuie să primească îngrijire medicală. Ministerul Sănătăţii mai precizează că timpul mediu necesar unei consultaţii este de 15 minute.

Noile măsuri sunt menite să crească satisfacţia pacientului şi calitatea actului medical, Ministerul urmărind să schimbe mentalitatea furnizorilor de servicii medicale în ceea ce priveşte respectul pentru pacient, dar şi percepţia celor din urmă vis-a-vis de actul medical.

Noi programe naţionale de sănătate

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat că în 2010 se vor păstra majoritatea programelor naţionale, atât cele de prevenţie, cât şi cele de tratament. La acestea se adaugă opt programe noi, în special pentru copii şi tineri. Se urmăreşte promovarea alimentaţiei sănătoase, asigurarea sănătăţii orale a copiilor, screening-ul pentru depistarea precoce a scoliozei.

Unul din noile programe are ca scop identificarea şi tratarea copiilor supraponderali sau obezi. Vor fi evaluaţi copiii cu vârste între 6 şi 15 ani, iar cei consideraţi obezi vor fi învăţaţi cum să-şi schimbe modul de viaţă.

Şi copiii cu scolioză vor avea parte de un program special. Pentru că, în evidenţa spitalului „Grigore Alexandrescu” există peste 13.000 de copii cu deformări de ax ale coloanei vertebrale, în special scolioză, Ministerul Sănătăţii va derula un program menit să depisteze această afecţiune, din timp.

Un alt program va fi cel intitulat „Şcoala Mamei” prin care gravidele, lăuzele şi familiile lor vor fi instruite cu privire la igiena sarcinii, îngrijirea nou-născutului etc.

De asemenea, în 2010 va fi realizat, în sfârşit, Registrului Naţional al Donatorilor Neînrudiţi, prin intermediul căruia se vor găsi donatori potriviţi pentru pacienţii ce necesită transplant de măduvă.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter