Află de ce te îngraşi când ţii post!

De Erika Chivu, pe Ultimul update Luni, 07 februarie 2022, 12:20

Ai zice că în post ar trebui să slăbeşti din moment ce renunţi la carne şi grăsimi animale. De fapt, multe persoane se îngraşă în timpul postului. Iată ce greşeli fac acestea.
Prea mulţi carbohidraţi

Pâine, paste făinoase, cartofi, produse de patiserie… sunt alimentele cele mai consumate în timpul postului pentru că se găsesc peste tot, sunt uşor de preparat şi ieftine. Tocmai acestea sunt vinovate dacă la sfârşitul postului vei avea kilograme în plus. Desigur, ai nevoie de carbohidraţi, dar ce-i mult strică, mai ales dacă mănânci variantele din făină albă. Acestea îţi măresc brusc glicemia, care apoi scade la fel de brusc, deci ţi se va face foame repede şi ajungi să mănânci mai mult ca de obicei.

Foarte periculoase atât pentru siluetă cât şi pentru sănătate sunt produsele de patiserie care, chiar dacă sunt de post, reprezintă o combinaţie foarte calorică şi greu de digerat între carbohidraţi şi grăsimi vegetale.

Prea puţine proteine

Este destul de greu când ţii post să-ţi asiguri necesarul de proteine şi tocmai proteinele sunt cele care te ajută să te simţi sătulă mai mult timp după o masă. Ca să nu te îngraşi va trebui să consumi mai des fasole, linte, quinoa, nuci, seminţe, avocado, etc.

Alimente procesate

Astăzi e uşor să ţii post, având în vedere că rafturile magazinelor sunt pline de produse destinate acestei perioade: pateu de post, brânză de post, crenvurşti de post şi câte şi mai câte. Dacă scrie pe ele „produs vegetal”, asta nu înseamnă că sunt mai sănătoase sau au mai puşine calorii. Ba din contră. Majoritatea sunt pline de aditivi, zahăr şi grăsimi vegetale hidrogenate, altfel nu ar avea gustul similar cu cel al produsului „original”.

Dacă vrei să mănânci „de post” pregăteşte-ţi singură mâncarea din ingrediente cunoscute.

Zahăr în exces

Laptele de soia şi multe alte alimente de post sunt bogate în zahăr, în diferite forme. Şi fructoza, pe care unii producători o folosesc în loc de zahăr este tot… zahăr şi are acelaşi număr de calorii. Nu te lasă păcălită de etichetele care anunţă mare „fără zahăr” şi citeşte cu atenţie lista ingredientelor.

Vezi zile de post in 2022 si cand sunt dezlegarile la peste!
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter