De ce merită să ceri sfatul unui nutriţionist

De Lumea Femeilor, pe

Ai un motiv anume să nu consulţi un nutriţionist? E cumva unul din cele de mai jos? Iată şi câteva contraargumente

«Nu e nevoie de un expert, e suficient un pic de efort de voinţă»

Poţi ţine singură o dietă, dacă este vorba de pierderea a câtorva kilograme. Trebuie să te ambiţionezi să reduci porţiile de mâncare, să eviţi dulciurile, sosurile şi condimentele prea calorice. Însă pentru a pierde mai mult de 3 kilograme, este nevoie să-ţi modifici stilul de viaţă. Pentru că acesta, împreună cu alte comportamente greşite, an după an, te-au făcut să te îngraşi. Pentru medicii care se ocupă de diete, o persoană supraponderală este ca o casă care necesită reparaţii capitale – cu uşi care nu se închid, cu acoperişul spart, cu tencuiala căzută şi aşa mai departe. Punerea la punct a meselor înseamnă repararea uneia dintre aceste părţi. Însă apoi va fi nevoie să le pui la punct şi pe celelalte, pentru ca acea casă să fie cu adevărat primitoare.

«M-am dus la dietetician, însă mi-a prescris reguli prea complicate»

Este adevărat: dieteticienii, deseori, exagerează. Şi îşi constrâng pacienţii să ţină regimuri alimentare care-i fac să se simtă ca şi când ar fi separaţi de restul familiei, cu feluri de mâncare, porţii şi moduri de preparare diferite. Toate acestea, pe termen lung, fac ca regimul să pară prea complicat, dacă nu chiar imposibil de ţinut. Mai ales dacă te întorci târziu de la serviciu. Concluzia? Un bun dietetician nu e cel care-i spune pacientului să mănânce, spre exemplu, 120 de grame de peşte fiert, pentru că aduce organismului un aport ridicat de acizi Omega 3 (care fac bine la inimă şi la circulaţie). Ci acela care, înainte de toate, îşi întreabă pacientul dacă-i place peştele fiert, dacă-l poate găsi la restaurantul de lângă serviciu sau dacă nu este o problemă să-l gătească seara. Altfel spus, încredinţarea unui pachet de re-guli-standard este modul cel mai sigur de a rata dieta.

«Specialistul mi-a cerut să fac prea multe examene şi am decis să renunţ»

Un dietetician serios nu poate prescrie o dietă fără a fi văzut înainte pacientul (greutate, înălţime şi tensiune). Şi nici dacă nu a cerut în prealabil câteva analize de sânge, pentru a vedea dacă totul este în ordine cu organismul tău şi pentru a exclude problemele legate de glicemie sau de colesterol. Prin urmare, atunci când te afli în faţa unui dietetician, povesteşte-i totul despre tine: ce meserie ai, cum decurge în mod normal o zi de-a ta, dacă ai copii şi cum au decurs sarcinile. Şi, nu în ultimul rând, unde iei principalele mese şi ce preferi să mănânci: dacă iubeşti dulciurile sau alimentele sărate, dacă bei vin sau nu. În timpul întâlnirilor următoare, nu ezita să-i mărturiseşti ce nu a funcţionat, dacă la o anumită oră ţi se face brusc foame, dacă ai avut ameţeli sau dacă ai fost mai nervoasă. Doar aşa el va putea face modificările utile pentru a stabili dieta perfectă pentru tine. Care te va ajuta să pierzi în greutate lent, dar sigur, fără a mai acumula din nou kilograme în plus.

«Vreau să fiu slabă, dar medicul nu mă ajută»

Dacă vrei să ajungi slabă ca un model de podium, s-ar putea să-ţi ruinezi sănătatea. Fără să luăm în discuţie cele două boli grave de nutriţie (anorexia şi bulimia), multe femei au obsesii legate de greutatea lor: se văd foarte solide, din când în când sar peste o masă, îşi studiază obsesiv formele în oglindă. În acest caz, un bun dietetician, poate fi de un real folos. Înainte de toate, pentru că te poate învăţa să mănânci echilibrat, fără să sari peste mese. Apoi, pentru că prin intermediul indicaţiilor dietei pe care ţi-o prescrie, poţi ajunge să ai un raport mai bun cu corpul tău. Învăţând deci să-l accepţi, să-l priveşti cu indulgenţă şi să-l tratezi mai bine.
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter