Cum știi că ai luat virusul HPV

De Sandra S., pe Ultimul update Sâmbătă, 17 ianuarie 2015, 12:33

Virusul HPV are o poveste destul de complicată: are sute de tulpini și poate fi mai greu de depistat, pentru că multe dintre acestea nici nu arată, de la început, că există în organismul tău. Vezi care sunt simptomele, atunci când apar:
Vestea bună este că în 90% dintre cazuri, sistemul imunitar distruge virusul HPV în aproximativ doi ani de zile – dacă nu te-ai contaminat și cu alte tulpine ale virusului între timp. Cu toate acestea, este greu de știut care dintre cei infectați vor dezvolta probleme de sănătate, după ce au luat virusul HPV.

Simptomele virusului HPV

Anumite tipuri de tulpini ale HPV (Human Papilloma Virus) pot determina apariția negilor genitali, atât la femei, cât și la bărbați. Rareori, pot apărea și în gât, afecțiune numită și papilomatoză respiratorie recurentă. Alte tipuri de tulpini pot cauza malformații la nivel celular, ce duce mai departe la apariția cancerului de col uterin, vaginal, de penis, anus ori orofaringial.

Negii genitali cauzați de HPV

Aceștia apar ca mici umflături sau grupuri de umflături în zona genitală. Pot fi mici sau mari, ridicați sau la nivelul pielii și chiar în formă de floare de conopidă. Aceștia pot apărea la câteva săptămâni sau luni de la momentul infectării și există posibilitatea ca partenerul să nu facă negi genitali din cauza virusului. Mai mult și foarte important de știut este că acești negi genitali NU se vor transforma niciodată în forme de cancer.

Cancerul de col uterin

Din nefericire acesta nu arată simptome decât când ajunge în stadiu destul de avansat – și în cazul în care nu mergi la controlul medical regulat și nu îți faci testul Papanicolau. Este o boală gravă și dificil de tratat, de aceea este foarte important să mergi anual la specialist.

Alte tipuri de cancer cauzate de HPV

Virusul HPV poate determina apariția și altor tipuri de cancer, localizate tot în zona genitală. Acestea sunt mai rar întâlnite și sunt la fel de dificil de depistat – simptomele apar abia târziu, când devin greu de tratat. Tipurile de cancer pot fi ale vulvei, ale penisului, ale anusului și ale zonei orofaringiene (cancer în gât, care poate cuprinde și baza limbii și amigdalele).

Papilomatoza respiratorie recurentă (PRR)

Acest tip de boală este mai rar întâlnită și este cauzată de tulpina de HPV care poate determina și apariția negilor genitali. PRR poate apărea și la adulți și la copii și însemană creșterea negilor în gât, ce ar putea bloca și căile respiratorii și pot determina ca vocea pacientului să se schimbe – acesta să devină foarte răgușit.
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter