Cum scapi rapid de insomnii

De Unica.ro, pe

Insomniile nu ocolesc pe nimeni. Şi, când nopţile nedormite se dună, stresul pune stăpânire pe tine. Află cum poţi scăpa, pe termen lung, de nopţile albe!
Insomniile sunt tulburări ale somnului manifestate prin imposibilitatea de a adormi sau un somn întrerupt şi nemulţumitor. Principalele cauze sunt stresul, suprasolicitarea fizică şi psihica, problemele digestive, abuzul de alcool, dar şi boli ca bronşita, astmul, boli cardio-vasculare sau durerile reumatice.

Există şi factori ocazionali care pot afecta somnul. Mesele de seară prea îmbelşugate, bolile acute în curs de evoluţie (astm, ulcer, migrenă) sau anumite perioade din viaţă cum sunt adolescenţa sau menopauza. Chiar şi consumul de cafea, cacao, ceai tare sau de băuturi carbogazoase cu cofeină pot provoca insomnii. Insomniile pot afecta sistemul imunitar şi cresc riscul apariţiei diabetului, a problemelor de circulaţie şi a obezităţii.

Cum le alungi?

Un regim de viaţă echilibrat te va ajuta să scapi de insomnii.Evită să consumi seara carne, ouă, ciuperci, brânzeturi fermentate sau conserve, în schimb bea un pahar de lapte cald (cel mai indicat este laptele de capră, însă şi laptele de vacă are un efect benefic). O lectură uşoară seara, o plimbare de 40-60 de minute sau o muzică plăcută pe care s-o asculţi te vor ajuta să te relaxezi şi să adormi. Fă un duş rece sau călduţ cu jumătate de oră înainte de culcare. Evită să dormi lângă aparate electrice, cum sunt alculatorul, radioul, televizorul sau telefonul mobil.

Poartă pijamale din bumbac, pentru ca pielea ta să poată respira bine noaptea şi aeriseşte camera înainte să te culci. Cea mai bună poziţie de somn este pe spate, cu braţele întinse pe lângă corp. E bine ca temperatura camerei să nu fie mai mică de 14 grade, şi nici mai mare de 19. Dacă ţi se face somn, nu amâna momentul de a te întinde în pat. S-ar putea ca mai târziu să nu mai poţi adormi.

Cât ar trebui să dormim?

Fiecare om are un ceas interior, care stabileşte de cât somn are nevoie organismul. Totuşi, în medie, un adult ar trebui să doarmă între 6 şi 8, iar copiii mai mult de 9 ore. Afirmaţia conform căreia cu cât înaintăm în vârstă, cu atât avem nevoie de mai puţin somn este falsă.Adevărat este că, după vârsta de 40 de ani, oamenii încep să aibă mai multe probleme cu somnul.

Somniferele – o soluţie?

Persoanele care sunt agitate de felul lor şi au probleme cu somnul apelează, cel mai adesea, la medicamente pe bază de plante. Combinate, ele pot avea un efect mai puternic. Unul dintre principalele atuuri ale acestui tip de
somnifere e că nu provoacă efecte secundare şi pot fi folosite pe termen lung. Dar, ca şi celelalte somnifere, încetinesc viteza de reacţie. Somniferele din produse sintetice sunt mai puternice, însă tulbură ritmul natural al fazelor de somn, iar eficienţa lor scade în timp. Şi, cu cât efectul e mai rapid, cu atât pot apărea mai multe efecte secundare. După două-trei nopţi în care ai luat somnifere, fă o pauză mai lungă.

CURA CU VITAMINE

În cazul insomniilor sunt recomandate curele de vitamina B, acestea ajutând la echilibrarea sistemului nervos, Foloseşte un complex de vitamine B, căci dacă iei o singură vitamină (B6 de exemplu), aceasta deranjează echilibrul celorlalte B-uri. Acest complex de vitamine se găseşte în drojdia de bere şi este recomandată zilnic o cantitate de 1 -2 linguriţe de drojdie, Poţi folosi şi suplimentele disponibile în farmacii.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter