Cum sa te lasi si sa te tii

De Laura Davidescu, pe

„Sa te lasi de fumat e simplu”, spunea Mark Twain. „Eu am facut-o de o mie de ori…”

Poate ca si tu ai mai renuntat, dar, la fel ca multi altii, ai reinceput apoi sa fumezi. De ce e atat de greu sa scapi de fumat?
  
Nicotina e un drog care se gaseste in mod natural in tutun. Din nefericire, da o dependenta foarte mare, comparabila cu dependenta de heroina sau de cocaina. In timp, fumatorul devine dependent atat fizic, cat si psihologic de nicotina. Asa ca, pentru a renunta definitiv la fumat, trebuie sa reusesti sa depasesti ambele tipuri de dependenta.

Efectele rele ale nicotinei si ale gudroanelor din fumul de tigara iti sunt arhicunoscute. Cu toate acestea, ti-e greu sa renunti fiindca, trebuie sa recunoastem, exista si o parte placuta a fumatului: efectul la nivelul creierului este de deprimare, de inhibitie, interferand in transmisia informatiilor intre celulele nervoase. Tradus in senzatii, asta confirma ceea ce spun fumatorii, ca tutunul ii calmeaza. Din pacate, starea aceasta se vrea intretinuta, ceea ce inseamna inca o tigara si inca una…

Iar daca tigara dispare, absenta nicotinei ii destabilizeaza atat fizic, cat si psihic. Reactiile organice la servrajul de nicotina se traduc prin ameteli, deprimare, frustrare, tulburari de somn, dureri de cap, senzatie de oboseala si, din pacate, cresterea poftei de mancare. In plan psihic, sa renunti la fumat inseamna o schimbare de comportament majora, peste care nu e tocmai usor sa treci de la o zi la alta. Exact din aceste numeroase si neplacute motive, te reapuci de fumat.

Recompense imediate
  
In scurt timp dupa ce vei renunta la fumat, vei vedea ca mancarea are gust mai bun, ca percepi mirosurile mai clar, ca activitati fizice uzuale, gen urcatul scarilor, nu te mai lasa fara suflu. In afara de acestea, hainele tale nu vor mai mirosi a fum, unghiile nu ti se vor mai ingalbeni, sanatatea gingiilor se va ameliora, iar ridurile isi vor face aparitia mai greu. Nu mai vorbim de efectele benefice asupra circulatiei si a respiratiei.
  
Ca sa nu resimti efectele neplacute ale lipsei de nicotina, poti folosi o terapie de substitutie: gasesti in farmacii guma de mestecat, plasturi, inhalatoare, toate pe baza de nicotina. In medie, ai nevoie de ele cam trei luni, ca sa-ti obisnuiesti organismul cu doze din ce in ce mai reduse din acest „drog”. Specialistii te sfatuiesc sa folosesti produsele cu nicotina din momentul in care ai stins ultima tigara. Nu astepta sa apara semne de sevraj, caci tentatia de a te reapuca de fumat va fi mult mai mare.

Totusi, nici aceste produse nu sunt fara riscuri. E bine sa consulti un medic, ca sa vezi daca nu cumva iti faci singura rau. In privinta dependentei psihice, e putin mai complicat. Ai nevoie nu numai de propria ta tarie de caracter, ci si de suportul familiei si al prietenilor. Eventual, incearca sa faci schimb de experienta cu alte persoane care au reusit sa renunte la fumat: ele iti pot impartasi din propria lor experienta despre cum au reusit sa depaseasca momentele dificile.
  
Ar fi bine sa tratezi lasatul de fumat ca pe un proiect de serviciu. Ai patru lucruri importante de care trebuie sa tii cont: sa iei decizia, sa stabilesti o data exacta de la care te lasi de fumat, sa fii pregatita pentru simptomele de renuntare si sa intretii permanent motivatia de a-ti mentine decizia.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter