Cum îţi păcăleşti creierul că ai dormit destul

De Sandra S., pe

De câte ori nu te-ai trezit de dimineaţă ruptă de oboseală, deşi ai dormit destule ore? Află că există o cale în care să dormi mai puţine ore pe noapte şi totuşi să te simţi mai odihnită ca de obicei! Află cum îţi poţi păcăli creierul să creadă că ai dormit destul!
Somnul polifazic sau „orarul de somn Uberman” presupune să dormi câte puţin de mai multe ori în 24 de ore, ca să poţi sta trează mai mult timp, fără să te simţi obosită. Spre deosebire de somnul bifazic (să dormi de două ori pe în 24 de ore) sau monofazic (cel mai des întâlnit, somnul de noapte, o dată în 24 de ore), cel polifazic presupune să dormi câte 30 de minute pe zi, la fiecare şase ore.

Cum îţi păcăleşti creierul că ai dormit destul

Când dormi de obicei, organismul tău reuşeşte să obţină doar o oră şi jumătate de somn REM (rapid eye movement) – perioada în care corpul tău chiar se odihneşte şi se reface. În primele zile, până te obişnuieşti cu noul ritm de dormit, te vei simţi foarte obosită, însă dacă vei continua cu procesul până te obişnuieşti, până la urmă vei ajunge să aduni în 24 de ore câte două ore de somn REM, nu doar o oră şi jumătate.
Primele zile sunt mai grele, pentru că nu vei avea parte deloc de somnul odihnitor REM, însă după ce se obişnuieşte şi organismul tău, atunci când vei pune capul pe pernă vei intra direct în acel ciclu de dormit.
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter