Sfaturi pentru un somn odihnitor

De Dana-Ruxandra Panghe, pe Ultimul update Luni, 13 februarie 2017, 19:10
Studiile spun că funcțiile corpului nostru dau randament maxim atunci când suntem odihnite.

Citește și: Cele mai sănătoase poziții de somn.

CONȚINUT VIDEO UNICA

În caz contrar, corpul este supus unei senzații de „stres“ care favorizează depozitarea unei cantități mai mare de grăsime.  De asemenea, când suntem nedormite, capacitatea de a controla nivelul de stres este redusă la minimum. Astfel, intervine starea de irascibilitate, care, de cele mai multe ori este controlată cu ajutorul unor gustări nevinovate. Lipsa unui program bine organizat înseamnă, de asemenea, mese luate la ore târzii, altfel spus, calorii acumulate care nu pot fi „arse“ noaptea, când întreg organismul este în stare de repaos. Neplăcerile însă, sunt mult mai extinse: o cină târzie va cauza o stare de irascibilitate, oboseală excesivă și nervozitate a doua zi. Iată câteva sfaturi pentru a avea un somn odihnitor:

  • Programul de somn este extrem de important, deoarece ajută la reglarea ceasului biologic, lucru care va conduce la „programarea“ somnului, la anumite ore.
  • Exercițiile fizice sunt, de asemenea, importante, deoarece obosesc și relaxează corpul, astfel, somnul va fi unul liniștit si odihnitor.
  • Televizorul și calculatorul, deși sunt tentante, trebuie evitate cu cel puțin o oră înainte de culcare, deoarece lumina puternică emanată împiedică secreția de melanina, hormonul care contribuie la un somn liniștit.
  • Lecturarea unei cărți este o idee excelentă seara, deoarece induce o stare de relaxare completă, stare care conduce la un somn lin.
  • Renunțarea la fumat este o idee excelentă pentru persoanele care-și doresc un somn odihnitor. Nicotina este un stimulant puternic, astfel că fumătorii sunt predispuși la insomnii.
  • Sursele de lumină se pot dovedi a fi adevărate piedici, către un somn odihnitor, lumina fiind una dintre cauzele pentru care creierul refuză sa doarmă. Astfel, cu cât este mai întuneric în cameră, cu atât somnul se va instala mai rapid.
  • Aroma terapia poate fi o soluție bună, pentru inducerea unui somn liniștit. Anumite mirosuri, precum levănțica, mușețelul, ylang-ylang, relaxează, la nivel cerebral.

 

Foto: Shutterstock.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter