Cum îţi dai seama ce insectă te-a muşcat

De Diana Zagrean, pe

Odată cu vara şi vacanţa au început şi insectele să ne dea bătăi de cap. Vezi cum îţi dai seama ce insectă te-a muşcat pe tine sau familia ta.
 

Căpuşe

Căpuşele caută locuri calde şi umede, aşa că le poţi găsi adesea la subţioară sau în zona inghinală. Cel mai important este SĂ LE ÎNDEPĂRTEZI CORECT, mai ales că ele rămân adesea înfipte cu cleştii în carnea ta, deşi nu mai au corp! Pentru a preveni muşcăturile de căpuşe, care pot transmite boli grave (boala Lyme şi altele), menţineţi braţele şi picioarele acoperite atunci când mergei la pădure, sau în alte zone cu ierburi înalte. Folosiţi spray-uri repelente speciale pentru căpuşe şi la pescuit sau la grătare în natură şi mergeţi la doctor dacă ciupitura dezvoltă un cerc roşu în jurul ei, deoarece poate fi vorba de o infecţie.
Cum îţi dai seama ce insectă te-a muşcat

Purici

Puricii nu muşcă doar căţei şi pisici, ci şi oameni, iar unele persoane sunt foarte sensibile la ciupiturile acestor insecte mici. Insecticidele şi curăţenia sunt cele mai bune soluţii pentru a scăpa de purici.

Ţânţari

Ţânţarii nu sunt doar enervanţi, ci pot transmite tot felul de boli prin ciupiturile lor: virusul West Nile, febra dengue şi altele. În plus, dacă te scarpini, ciupitura se poate infecta. Ca să eviţi ciupiturile de ţânţari, aplică repelent pe zonele de piele descoperite şi scapă de bălţi şi locuri cu apă stătută din curte.

Albină, viespe, tăune

Dacă o albină te înţeapă, acul rămâne în piele şi albina moare. Dacă este vorba de o viespe, un tăune sau muşte care ciupesc şi înţeapă, doar veninul este cel care rămâne în piele, în timp ce insecta zboară mai departe cu acul. Multe persoane sunt alergice, sau au reacţii violente la înţepăturile de albină, viespe, tăune, de aceea trebuie să reacţionaţi imediat şi să chemaţi salvarea în caz de şoc anafilactic. Dacă reacţia este doar la nivelul pielii, se extrage acul, dacă este cazul, se curăţă uşor locul şi se ia un antihistaminic uşor, sau ibuprofen pentru mâncărimi, respectiv durere.
Cum îţi dai seama ce insectă te-a muşcat

Păduchi

Păduchii de păr la oameni preferă ceafa şi zona de după urechi. Chiar dacă ciupiturile de păduchi nu sunt teribil de periculoase, scărpinarea uneia poate duce la răni şi infecţii. În cazurle extreme, părul poate cădea de la ciupiturile păduchilor. Dacă un membru al familiei are păduchi, trebuie să curăţaţi temeinic aşternuturile, periile, pălăriile şi căciulile, precum să şi verificaţi de păduchi, ouă şi larve pe toţi cei intraţi în contact cu cel infestat.
Sursa foto: Shutterstock
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter