Cum afectează dependența de telefonul mobil sănătatea?

De Diana Zagrean, pe

Telefonul mobil a devenit nu doar un accesoriu, ci mai ales un obiect indispensabil de care mulți dintre noi nu ne mai putem lipsi. Un prim semn al dependenței de telefonul mobil este nevoia de a-l verifica în mod constant. Însă v-ați gândit cum gadgetul favorit poate crea probleme serioase de sănătate?
Iată care sunt modalitățile prin care telefonul mobil influențează diverse aspecte fizice la nivelul organismului.
Corpul este rezultatul acțiunilor noastre de zi cu zi. Atunci când folosim telefonul mobil, poziția normală a corpului se modifică, existând tendința de a ține capul aplecat înainte. Acest lucru dăunează coloanei vertebrale cauzând dureri în zonă gâtului și a umerilor. În partea superioară a coloanei există nervi care suferă din cauza posturii din timpul utilizării telefonului mobil. O consecință a acestei probleme este senzația de oboseală și instalarea rigidității în aceste zone_” spune Dr. Tania Bejan.
Folosirea telefonului mobil cauzează în cea mai mare parte și ochilor. Astfel, concentrarea pentru o perioadă îndelungată de timp asupra unui obiect mic poate cauza senzația de usturime și poate duce la apariția de inflamații sau infecții. Prezbiopia este o boală ce se instalează atunci când capacitatea de concentrare asupra obiectelor apropiate scade și se manifestă în general după vârstă de 40 ani.
În cazul utilizării mobilului, distanță dintre ochi și ecran este mult mai mică decât în cazul unei cărți. Oamenii observă acest aspect doar în momentul în care citesc o carte sau un ziar, însă cu timpul, persoanele care sunt cu ochii toată ziua pe telefonul mobil sunt supuse unui risc mai mare de apariție a miopiei sau pot avea probleme cu vederea mult mai devreme, prezentând riscul de a purta ochelari încă de tineri” explică Dr. Tania Bejan.
O altă parte a corpului care poate avea de suferit din cauza smartphone-ului este tenul. Atunci când vorbim la telefon mai multe ore, ecranul ce stă lipit de față se încălzește, iar pielea este supusă unui risc mult mai mare de apariție a erupțiilor cutanate sau iritațiilor.
Multe dintre problemele cauzate de dependența de telefonul mobil sunt legate și de auz. Volumul mult prea ridicat al căștilor afectează auzul, o consecință imediată fiind încapacitatea de a auzi, mai ales atunci când există un zgomot de fundal. Căștile primite la achiziționarea telefonului nu sunt adaptate corespunzător urechii, astfel că tendința este de a mari volumul.
Acțiunea de a butona constant telefonul are efectul de a tensiona încheieturile mâinilor, ducând în timp la apariția tendonitei.
Atât telefoanele mobile, cât și calculatoarele sau tabletele emană de obicei o lumina albastră ce interferează cu hormonii naturali precum melatonină, responsabilă cu instalarea naturală a senzației de somn. În cazul în care rezoluția ecranului este mult prea mare, somnul ne este afectat și astfel nu ne mai odihnim bine și suficient.
Problemele de vedere constituie o afecțiune tot mai frecventă, în special în contextul în care ochii sunt supuși în mod constant luminilor artificiale ale ecranelor de laptop-uri, televizoare și telefoane. O modalitate de a menține sănătatea olfactivă un timp cât mai îndelungat o reprezintă suplimentele alimentare.
Sursa foto: Shutterstock
 
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter