Cosmeticele testate la magazin, pline de bacterii

De Erika Chivu, pe

De fiecare dată când încerci o cremă sau un ruj la magazin îţi pui sănătatea în pericol. Produsele de tip tester sunt atinse de alte sute de femei şi nu toate ţin la igienă.

După un studiu de doi ani, o cercetătoare din SUA a concluzionat că niciodată nu va mai încerca testerele de la magazin şi nici pe fiicele ei nu le va mai lăsa să o facă. Motivul? Ea a analizat sute de testere din supermarketuri şi magazine de cosmetice şi nu a găsit niciun produs care să nu fi fost contaminat cu bacterii sau virusuri.

Mostrele luate sâmbăta au fost cele mai contaminate probabil pentru că aceasta este ziua preferată de femei pentru cumpărături.

Cel mai frecvent patogen întâlnit a fost E. coli, o bacterie care trăieşte în intestinul gros. Dacă majoritatea tulpinilor sunt inofensive, există şi unele care pot da infecţii serioase, manifestate prin diaree şi crampe.

Cercetătoarea Elizabeth Brooks atrage atenţia că E. coli înseamnă fecale, caci prin fecale se elimină bacteria din corp. Când vine vorba de cosmeticele din magazine, asta înseamnă că o altă clientă a fost la toaletă, nu s-a spălat pe mâini, apoi a atins crema sau rujul respectiv. Când tu foloseşti produsele, la rândul tău, este posibil ca bacteriile să îţi ajungă în gură, apoi în tractul digestiv. Aşa te alegi cu zile de vărsături şi diaree inexplicabile.

Dar E. coli nu este singurul patogen care stă la pândă în testerele de cosmetice. Cercetătorii au găsit în mostrele luate şi streptococi, stafilococi, dar şi virusuri, de exemplu herpes simplex, care provoacă neplăcutul herpes la gură. De asemenea, poţi face conjunctivită, dacă foloseşti un rimel din magazin sau dacă duci mâna la ochi după ce ai încercat o cremă contaminată.

Toate acestea nu trebuie să te sperie, ci doar să te facă mai precaută. Poţi să testezi în continuare cosmeticele din magazine, însă cu mai multă grijă.

Pentru a evita neplăcerile, magazinele de cosmetice ar trebui să ofere mostre într-o singură doză, la plic, şi sau aplicatoare de unică folosinţă pentru mascara sau fard. Nu este de ajuns să ştergi rujul sau peria de la mascara cu un serveţel. Uneori nici spirtul nu omoară toate bacteriile.

Dacă vrei să încerci un ruj nou, nu-l aplica pe buze, ci pe mână, într-un loc care nu ar intra în contact cu ochii sau gura, apoi spală-te bine pe mâini. În ce priveşte cremele, le poţi testa în siguranţă pe cele la tub, care se varsă în palmă, în locul celor la cutie, în care trebuie să bagi degetele.

De asemenea, produsele de machiaj nu trebuie împrumutate nimănui, nici măcar celei mai bune prietene. Poate să încerce fardul tău dacă ai un aplicator pe care să i-l dai numai ei, însă nu e bine să folosească mascara ta, rujul tău sau fondul de ten dacă trebuie să pună degetele în recipient.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter