Copiii înnebuniţi după dulciuri ar putea deveni alcoolici

De Erika Chivu, pe

Toţi copiii sunt amatori de dulciuri, dar cei care sunt înnebuniţi după ele ar putea fi depresivi sau predispuţi alcoolismului, la vârstă adultă. O echipă de cercetători americani…
… spun că, deşi toţi copiii mănâncă dulciuri, unii dintre ei sunt atraşi în mod deosebit de tot ce e dulce sau foarte dulce. Este vorba despre acei copii care au în familie un alcoolic sau care au simptomele unei depresii.

300 de copii – dintre care 150 aveau în familie alcoolici –  cu vârste cuprinse între patru şi 12 ani, au fost rugaţi să guste cinci băuturi dulci, cu diferite cantităţi de zahăr. După degustare au fost întrebaţi care dintre băuturi le-a plăcut cel mai mult, dar li s-au pus şi întrebări care să stabilească gradul de depresie.

Un sfert dintre ei prezentau simptome care prevesteau instalarea unei depresii.

Cei 37 de copii care aveau şi rude alcoolice şi simptome de depresie au apreciat cel mai mult băutura cea mai dulce, care conţinea 24% sucroză, adică echivalentul a 14 linguriţe de zahăr într-o ceaşcă de apă. Băutura era de cel puţin două ori mai dulce decât un suc carbogazos.

Mai departe, cercetătorii au vrut să afle dacă preferinţa pentru gustul foarte dulce influenţează în vreun fel rezistenţa la durere pentru că alte studii au arătat că zahărul ar funcţiona ca un analgezic şi un antidepresiv.

S-a descoperit că micuţii care nu erau depresivi şi care tocmai primiseră o doză de zahăr puteau să ţină mâinile în apă rece pentru mai mult timp. Asupra depresivilor, zahărul nu a avut acest efect analgezic.

Se pare că şi dulciurile, şi alcoolul provoacă acelaşi gen de reacţii la nivelul creierului, iar alcoolici, în general, sunt mari amatori de dulciuri.

Problema este că zahărul, ca şi alcoolul sau alte droguri, dă dependenţă pentru că acţionează asupra anumitor centri nervoşi, producând plăcere. Cu timpul, avem nevoie de tot mai mult zahăr pentru a obţine aceeaşi senzaţie.

Studiile precendente au arătat că preferinţa pentru dulciuri creşte la copiii aflaţi într-o perioadă de creştere mai rapidă.

De asemenea, se crede că zahărul şi dulciurile sunt stimulente pentru copii, care devin neastâmpăraţi şi agitaţi imediat ce consumă o ciocolată sau o altă gustare dulce, căzând într-o stare de moleşeală şi apatie atunci când sunt „în sevraj”.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter