Cum se produc lacrimile

De Erika Chivu, pe

Noi le asociem cu tristeţea, dar lacrimile sunt mai degrabă o modalitate de apărare a ochiului. Află ce sunt lacrimile şi din ce sunt formate.
Produse în mici glande aflate în spatele pleoapelor superioare, lacrimile sunt eliberate în spaţiul dintre pleoapă şi globul ocular, fiind întinse pe suprafaţa acestuia de fiecare dată când clipeşti. Rolul lor este acela de a proteja şi lubrifia ochiul.

Ce conţin lacrimile

 
Chiar dacă par a fi doar apă sărată, lacrimile au o compoziţie mai complexă decât ai crede. Conţin un mucus care le lipeşte de suprafaţa ochiului, grăsimi care încetinesc evaporarea, substanţe antibiotice care omoară germenii, săruri, vitamine, minerale, uree, imunoglobuline şi bineînţeles apă. Deoaarece corneea nu conţine vase de sânge, lacrimile au şi rolul de o hrăni.

Tipuri de lacrimi

Lacrimile de bază, care se produc tot timpul, sunt cele menite să lubrifieze şi să protejeze ochii. În 24 de ore se produce aproximativ un gram de lacrimi, iar pe măsură ce îmbătrâneşti, cantitatea scade.

Când îţi intră ceva în ochi sau când tai ceapă se produc lacrimile reflexe, o secreţie mai abundentă menită să spele ochiul, îndepărtând factorul iritant. Lacrimi reflexe se produc şi când mănânci ceva picant, când tuşeşti sau caşti.

Lacrimile emoţionale se produc atunci când plângi de durere, tristeţe, bucurie etc. Conform Wikipedia, lacrimile emoţionale au o altă compoziţie decât celelalte două categorii: conţin mai mulţi hormoni şi mai multe substanţe naturale cu rol analgezic. Omul este singura fiinţă care poate vărsa lacrimi emoţionale.

După unele teorii, acestea au rolul de a elimina hormonii de stres şi alte substanţe care altfel s-ar aduna în sânge până când ar atinge un nivel toxic.

Alte lucruri interesante despre plâns şi lacrimi

– Intervalul preferat al oamenilor pentru plâns este între orele 18:00 şi 20:00.
– Un bărbat plânge în medie de 7 ori pe an, în timp ce o femeie are aproximativ 47 de astfel de episoade.
– Lacrimile de sânge chiar sunt posibile şi nu sunt atât de rare pe cât ai crede. Pot fi roşiatice sau de un roşu aprins, exact ca sângele, şi reprezintă simptomul unor boli, de exemplu o tumoare pe canalul lacrimal, o conjunctivită sau  o traumă în zona ochiului.
– Crocodilii au glande lacrimare, dar nu pot plânge. Expresia „lacrimi de crocodil” este veche de pe vremea când se credea că crocodilii plâng de remuşcare după ce îşi ucid prada.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter