Ce faci dacă ai un atac de panică

De Diana Zagrean, pe

Atacurile de panică sunt reacţii violente ale organismului în situaţii de stres major sau depresie. Vezi ce trebuie să faci dacă ai un atac de panică, pentru a nu agrava situaţia şi ca să nu crezi că eşti pe moarte.

Ce simţi când ai un atac de panică

Multă lume crede că un atac de panică este stârnit de frică intensă, conştientizată, dar atacurile de panică seamănă mult mai mult cu un leşin, o cădere de calciu, sau atac de cord.
Mulţi cred că poţi avea un atac de panică numai dacă eşti fricos, sau dacă ţi se întâmplă ceva care îţi stârneşte frica. Atacurile de panică sunt crize mult mai complexe, care sunt declanşate de perioade stresante, de probleme de sănătate, de sentimente intense.
Senzaţia principală în caul unui atac de panică nu este deloc frica, ci un fel de leşin, stare de rău generală, transpiraţii, uneori chiar şi stare de vomă.
Cel mai des întâlnit simptom este respiraţia superficială rapidă, care duce la hiperventilaţie (în plămâni intră mai mult oxigen şi iese prea puţin dioxid de carbon, ceea ce provoacă ameţeală).
Unii pacienţi care au suferit un atac de panică îl descriu ca pe o criză intensă şi chiar dureroasă în unele cazuri, mulţi crezând că este vorba de un atac de cord, sau altă problemă de sănătate gravă.

Ce să faci dacă ai un atac de panică

1. Acceptă criza, nu încerca să opreşti un atac de panică. Dacă ai mai avut aşa ceva, vei recunoaşte starea şi ştii că o să treacă, oricât de rău te-ai simţi acum.
2. Panica stârneşte şi mai multă panică. Dacă te simţi atât de rău, nu înseamnă că o să mori. Un atac de panică se poate agrava şi simptomele te pot copleşi dacă te sperii de ceea ce simţi.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter